Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βερολίνο: Οι επαναπροωθήσεις προς την Ελλάδα αφορούν τους πρόσφυγες που θα έρθουν μελλοντικά στη Γερμανία

Βερολίνο: Οι επαναπροωθήσεις προς την Ελλάδα αφορούν τους πρόσφυγες που θα έρθουν μελλοντικά στη Γερμανία
Σύμφωνα με τον Κανονισμό του Δουβλίνου, το Βερολίνο είχε το δικαίωμα να τους προωθήσει ξανά στην Ελλάδα
Οι επαναπροωθήσεις προς την Ελλάδα θα αφορούν, σύμφωνα και με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μόνο τους πρόσφυγες που θα έρχονται από τώρα και στο εξής στη Γερμανία, ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών στο Βερολίνο, Tobias Plate.
Ο αξιωματούχος κατέστησε ρητά σαφές πως οι επαναπροωθήσεις δεν αφορούν τους πρόσφυγες που έχουν έρθει στο παρελθόν στη Γερμανία, δηλαδή τα 38.000 άτομα που είχαν φθάσει παράνομα, αφού προηγουμένως είχαν καταγραφεί στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό του Δουβλίνου, το Βερολίνο είχε το δικαίωμα να τους προωθήσει ξανά στην Ελλάδα.
Από το 2011 ωστόσο, όπως επισημαίνει και η Deutsche Welle, η γερμανική κυβέρνηση όπως και άλλα ευρωπαϊκά κράτη δεν κάνουν όμως χρήση αυτού του δικαιώματος.
Αιτία είναι απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που κατέληγε στο συμπέρασμα ότι το σύστημα ασύλου στην Ελλάδα δεν πληρεί τις προϋποθέσεις που προβλέπονται από το Δουβλίνο.
Από τα μέσα του 2016 το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών είχε αρχίσει να θέτει επίμονα στην Αθήνα ζήτημα επανοπροωθήσεων, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα διαθέτει πλέον ένα λειτουργικό σύστημα παροχής ασύλου.
Με αυτή τη στάση διαφώνησε ωστόσο η ελληνική πλευρά.
Όπως εξακολουθεί να υποστηρίζει, το ζήτημα των επανοπροωθήσεων από τη Γερμανία προς την Ελλάδα θα είναι προς συζήτηση από τη στιγμή που εφαρμόζεται η δέσμευση για τη διανομή των προσφύγων στα κράτη μέλη της Ε.Ε.
Κατά τα φαινόμενα, η γερμανική πλευρά αποδέχεται αυτή την άποψη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης