Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε νέα επικίνδυνη καμπή οι σχέσεις Κίνας – ΗΠΑ, μετά τα πυραυλικά συστήματα στην πολεμική βάση της Ν. Κορέας

Σε νέα επικίνδυνη καμπή οι σχέσεις Κίνας – ΗΠΑ, μετά τα πυραυλικά συστήματα στην πολεμική βάση της Ν. Κορέας
Ο ειδικός σε θέματα Κίνας κ. Δημήτρης Μούρσας, μας μεταδίδει το κλίμα από το Πεκίνο
Αμερικανικά πυραυλικά (αμυντικά) συστήματα αναπτύσσονται από την προηγούμενη εβδομάδα στην πολεμική βάση «OSAN» της Νοτίου Κορέας, με άμεση δικαιολογία την αμυντική θωράκιση της χώρας ενάντια των πυραυλικών δοκιμών της Πιονγκγιανγκ και στις νέες προκλήσεις του Προέδρου Kim Jong Un.
Η κινέζική πλευρά ωστόσο, όπως μας αναφέρει από το Πεκίνο ο ειδικός σε θέματα Κίνας κ. Δημήτρης Μούρσας, κράταγε έως τώρα μια ουδέτερη στάση η οποία την προηγούμενη Παρασκευή άλλαξε άρδην με αντίποινα μέτρα.
Αρχικά, σε Νότιοκορεάτικο επιχειρηματικό κολοσσό που δραστηριοποιείται στην χώρα.
Η εταιρεία LOTTE (εμπορικά κέντρα, σουπερμάρκετ, εργοστάσια τροφίμων, κ.α.) ενημερώθηκε «έμμεσα» πως πρέπει να διακόψει όλες τις δραστηριότητες της στην Κίνα, μια και το site της εταιρείας έχει «πέσει» και καμία αγοραπωλησία δεν μπορεί να γίνει μέσω αυτού, το εργοστάσιο παραγωγής σοκολάτας συμφερόντων LOTTE για την αμερικάνικη φίρμα «Hershey’s» έκλεισε για έλεγχο ποιότητας μέχρι νεοτέρας. Πολλά πρακτορεία τουρισμού δεν πουλούν πακέτα με προορισμό την Νότια Κορέα και έχουν κατεβάσει από τις ιστοσελίδες του σχετικούς προορισμούς.
Εταιρείες κρουαζιέρας αναβάλουν προγραμματισμένα ταξίδια στην Νότια Κορέα.
Οι εισαγωγές προϊόντων από την διπλανή χώρα θα ελέγχονται πιο αυστηρά και ίσως τις επόμενες μέρες να ζητούνται περισσότερα κριτήρια και πιστοποιητικά για την εισαγωγή τους.
Ο κύκλος εργασιών της LOTTE στην Κίνα το 2016 ανήλθε στα 19,5 δισ. γουάν (2,85 δισ. δολάρια).
Η Κίνα ως γνωστόν είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Νοτίου Κορέας αφού απορροφά το 31,7% του συνόλου εξαγωγών της, βάση στοιχείων του προηγούμενου έτους 2016.
Κατόπιν το σύνολο των εξαγωγών προς Κίνα και Χονγκ Κόνγκ από την Νότιο Κορέα ανήλθε στο ποσό ρεκόρ των 157,2 δις δολαρίων.
Ο εμπορικός αυτός «πόλεμος» άρχισε και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις συνέπειές του.
Η Κίνα δεν βλέπει με καλό μάτι τις προκλήσεις από την πλευρά των ΗΠΑ μέσω της Νοτίου Κορέας , πιστεύει ότι τα πυραυλικά αυτά συστήματα μπορούν άμεσα να έχουν και εποπτικό χαρακτήρα για την ίδια και την επικράτειά της.
Μέσα σε όλο αυτό το βεβαρημένο κλίμα πραγματοποιείται στις μέρες μας η πρώτη επίσκεψη στην Ασία, από τον Υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ, γενικό γραμματέα κ. Rex Tillerson, ο οποίος ξεκίνησε το ταξίδι του πρώτα επισκεπτόμενος την Ιαπωνία στις 15 Μαρτίου, με επόμενο προορισμό την Νότιο Κορέα και με τελευταία στάση την Κίνα και το Πεκίνο.
Η ομαλοποίηση των σχέσεων σε διπλωματικό επίπεδο, είναι επιτακτική ανάγκη, καθώς η Κινέζική πλευρά είναι αυτή που μπορεί να λειτουργήσει ως ο καλύτερος διαμεσολαβητής με την κυβέρνηση της Βορείου Κορέας, και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι οι εμπλεκόμενοι.
Αυτός είναι και ο σκοπός του ταξιδιού του κ. Rex Tillerson να λειτουργήσει ως καλός πυροσβέστης και άριστος διπλωμάτης γεφυρώνοντας όλες τις αντικρουόμενες πλευρές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης