Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Αποκαθίσταται σταδιακά η ομαλότητα στο αεροδρόμιο του Ορλί - Γνωστός στις αρχές ο νεκρός δράστης

Γαλλία: Αποκαθίσταται σταδιακά η ομαλότητα στο αεροδρόμιο του Ορλί - Γνωστός στις αρχές ο νεκρός δράστης
Κρατούνται ο πατέρας και ο αδερφός του νεκρού δράστη
(upd3) Γνωστός στις αρχές ήταν σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών, Bruno Le Roux, o άνδρας που άνοιξε πυρ κατά των αστυνομικών, τραυματίζοντας έναν εξ αυτών στις 7:00 το πρωί του Σαββάτου 18/3, όταν τον σταμάτησαν για έλεγχο, γράφει σε νεότερη ανάρτησή της η Le Monde.
Το χρονικό των γεγονότων έχει ως εξής:
Ο άνδρας πυροβόλησε κατά των αστυνομικών που τον σταμάτησαν για έλεγχο και μετά διέφυγε με ένα αυτοκίνητο που έκλεψε στις 6:50.
Λίγο αργότερα εθεάθη με το κλεμμένο αυτοκίνητο και περίπου 1,5 ώρα μετά προσπάθησε να αποσπάσει το όπλο μίας στρατιωτικού, αλλά χωρίς να τα καταφέρει, ενώ η γυναίκα έπεσε στο έδαφος από την επίθεση που δέχτηκε.
Κατάφερε, όμως, να κρατήσει το όπλο της και δύο συνάδελφοί της πυροβόλησαν τον δράστη, σύμφωνα με τον υπουργό άμυνας Yves Le Drian.
To θάρρος των αστυνομικών και των στρατιωτών εξήρε και ο Francois Hollande, κάνοντας λόγο για "μία επικίνδυνη κατάσταση που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν".
Ο άνδρας που έπεσε νεκρός, είχε γεννηθεί το 1978 και ήταν γνωστός στις αρχές ασφαλείας, αλλά μόνο για υποθέσεις του κοινού ποινικού δικαίου.
Δεν είχε καταχωρηθεί στα αρχεία των μυστικών υπηρεσιών για τρομοκρατική δράση, ωστόσο, ήταν υπό έρευνα από τον Νοέμβριο του 2015.
Η κυκλοφορία αποκαθίσταται σταδιακά από το απόγευμα του Σαββάτου 18/3 στο αεροδρόμιο του Ορλί, όπου τα πάντα είχαν σταματήσει μετά το περιστατικό.
Το αεροδρόμιο είχε αδειάσει για την επέμβαση των ειδικών δυνάμεων RAID και 3.000 ταξιδιώτες είχαν απομακρυνθεί από το νότιο τμήμα του, ενώ όσοι ήταν στο δυτικό είχαν περιοριστεί σε ειδικό χώρο.
"Ο δυτικός τερματικός σταθμός του Oρλί άνοιξε εκ νέου και η κυκλοφορία θα αποκατασταθεί προοδευτικά" επιβεβαίωσε στο κανάλι Europe 1 o γενικός διευθυντής του αεροδρομίου του Παρισιού Augustin de Romanet.
"Όσο για τον νότιο σταθμό, οι αφίξεις πραγματοποιούνται κανονικά, αλλά για τις αναχωρήσεις θα πρέπει να περιμένουμε μερικές ώρες ακόμα, πριν ξανανοίξουμε τον τερματικό" διευκρίνισε ο ίδιος.
Το Σάββατο το πρωί υπήρχε ενημέρωση προς τους ταξιδιώτες για να μην πηγαίνουν στο Ορλί.
Ο πατέρας και ο αδερφός του νεκρού δράστη τέθηκαν, εξάλλου, υπό κράτηση, όπως πληροφορήθηκε η Le Monde από δικαστικές πηγές.
Τέτοιες συλλήψεις είναι, ωστόσο, μέρος της διαδικασίας.
Έρευνα γίνεται και στην κατοικία του νεκρού, στην Gonesse.
Η επιφυλακή παραμένει επίσης στο υψηλότερο επίπεδο, όπως ανακοίνωσαν τα Ηλύσια Πεδία που εξήραν τις προσπάθειες της Sentinel που απέδειξε τη χρησιμότητά της στο να συμπληρώνει την αστυνομία και τη χωροφυλακή.
Σημειώνεται ότι στις 3 Φεβρουαρίου τρεις στρατιωτικοί της Sentinel είχαν δεχτεί επίθεση, όταν τους επιτέθηκε ένας άνδρας με μαχαίρι, πριν τραυματιστεί σοβαρά από τα πυρά τους.
Στο μεταξύ, η εισαγγελία κατά της τρομοκρατίας έχει αναλάβει την έρευνα για τα δύο επεισόδια, ενώ νωρίτερα αναφερόταν πως ο νότιος τερματικός σταθμός του αεροδρομίου Ορλί στο Παρίσι μπορεί να παραμείνει κλειστός έως το βράδυ του Σαββάτου.
"Ο άνθρωπος που πήρε το τουφέκι, εξουδετερώθηκε άμεσα από τις αστυνομικές δυνάμεις" ανέφερε νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας Pierre- Henry Brandet, ενώ ο αρμόδιος υπουργός Bruno Le Roux μετέβη στο αεροδρόμιο.
Το αεροδρόμιο του Ορλί νωρίτερα σήμερα  εκκενώθηκε, προκειμένου να παρέμβουν οι ειδικές δυνάμεις RAID.
Η επιχείρησή τους άρχισε λίγο πριν τις 11:00 (12:00 ώρα Ελλάδας).
Όλες οι πτήσεις ματαιώθηκαν και πάνω από 3.000 επιβάτες απομακρύνθηκαν από το νότιο τμήμα του αεροδρομίου, ενώ όσοι ήταν στο δυτικό μέρος του έχουν περιοριστεί σε συγκεκριμένο χώρο, υποστήριξε ο Pierre - Henry Brandet.
Oι επιβάτες δέχονταν συστάσεις για να μην γυρίσουν στο αερδρόμιο, καθώς και οι δύο τερματικοί του σταθμοί ήταν κλειστοί.

The man lying on the ground of the terminal building at Orly

Νωρίτερα το bankingnews έγραφε:

Ένα άτομο πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε το Σάββατο 18/3 το πρωί στο παλιό αεροδρόμιο του Παρισιού, το Ορλί, καθώς έκλεψε το όπλο ενός στρατιώτη, γράφει η Le Monde, επικαλούμενη πληροφόρηση από το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.
Ο ύποπτος κατεθυνόταν προς ένα κατάστημα των McDonalds, όταν δέχτηκε τα πυρά από έναν αξιωματικό της συνοριακής αστυνομίας και έπεσε νεκρός.
Τα κίνητρά του δεν ήταν ξεκάθαρα.
Ο υπουργός Εσωτερικών Bruno Le Roux ανέφερε ότι μεταβαίνει επειγόντως στο σημείο.
Την ίδια στιγμή είναι σε εξέλιξη επιχείρηση της αστυνομίας στο αεροδρόμιο, το οποίο εκκενώθηκε.

(Πρώτη ενημέρωση 10:49, Σαββάτο 18 Μαρτίου 2017)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης