Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Μικρό προβάδισμα για τη Merkel με 33% έναντι 32% των Σοσιαλδημοκρατών σε νέα δημοσκόπηση

Reuters: Μικρό προβάδισμα για τη Merkel με 33% έναντι 32% των Σοσιαλδημοκρατών σε νέα δημοσκόπηση
Το SPD θα μπορούσε, όμως, να κάνει κυβέρνηση συνεργασίας με το αριστερό Die Lienke και τους Πράσινους, καθώς αθροιστικά έχουν 48%
Οι Συντηρητικοί της Angela Merkel έχουν ένα μικρό προβάδισμα έναντι των Σοσιαλδημοκρατών, αλλά αν οι τελευταίοι προχωρήσουν σε μία συμμαχία με τα αριστερά κόμματα μπορούν να πάρουν την εξουσία από τη Γερμανίδα καγκελάριο, όπως μεταδίδει το Reuters.
Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση Emnid για λογαριασμό της εφημερίδας Bild am Sonntag έδειξε ότι το ποσοστό των Συντηρητικών παραμένει αμετάβλητο στο 33%, ενώ το SPD έχασε μία μονάδα, υποχωρώντας στο 32%.
Σταθερό παρέμεινε και το αριστερό Die Lienke με 8%, ποσοστό που καταγράφηκε και για τους Πράσινους, οι οποίοι ανέβηκαν μία μονάδα.
Έτσι, θα μπορούσε να προκύψει μία συμμαχία ανάμεσα στο SPD, το Die Lienke και τους Πράσινους που θα συγκεντρώνει συνολικά το 48% των ψήφων και θα είναι σε θέση να σχηματίσει έναν κυβερνητικό συνασπισμό.
Το SPD ήταν επί σειρά ετών πίσω από τους Συντηρητικούς στις δημοσκοπήσεις, αλλά είδε τα ποσοστά του να ανεβαίνουν από τον Ιανουάριο του 2017, όταν ανέλαβε την ηγεσία του ο Martin Schulz και θα είναι αυτός που θα βρεθεί απέναντι στη Merkel στις 24 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα γίνουν οι εκλογές στη Γερμανία.
Στην προεκλογική του εκστρατεία ο Schulz έχει ψηλά στην ατζέντα του θέματα όπως η κοινωνική δικαιοσύνη, η αναθεώρηση των μεταρρυθμίσεων που έγιναν στην αγορά εργασίας το 2010 κ.λ.π.
Οι Συντηρητικοί της Merkel που βρίσκονται στην εξουσία από το 2005, είχαν κάνει κυβερνητικό συνασπισμό με το SPD κατά την τελευταία κοινοβουλευτική περίοδο.
Στο μεταξύ, το φιλοεπιχειρηματικό κομμάτι τους, των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) βγήκε εκτός Βουλής το 2013.
Όσον αφορά καθαρά τα πρόσωπα, το 46% θα επέλεγε την Angela Merkel ξανά για καγκελάριο και το 38% τον Martin Schulz, πρώην πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου.
Στις αρχές Φεβρουαρίου 2017, ο Schulz είχε προσπεράσει τη Merkel σε δημοφιλία με 46% έναντι 40%.
Η δημοσκόπηση της Emnid έδειξε επίσης ότι το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) κέρδισε μία μονάδα και έφτασε το 9%, ενώ το FDP υποχώρησε στο 5%.
Η δημοσκόπηση έγινε μεταξύ 1.832 ατόμων από τις 9 ως τις 15 Μαρτίου, ενώ στις 16 Μαρτίου ρωτήθηκαν 501 άνθρωποι ποιον θα ήθελαν για καγκελάριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης