Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Θετική η Sturgeon σε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας μετά την άνοιξη του 2019

Reuters: Θετική η Sturgeon σε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας μετά την άνοιξη του 2019
H Σκωτσέζα πρωθυπουργός, Nicola Sturgeon, ζήτησε το δημοψήφισμα να διεξαχθεί μεταξύ του φθινοπώρου 2018 και της άνοιξης του 2019
H Σκωτσέζα πρωθυπουργός ,Nicola Sturgeon, μαλάκωσε την Κυριακή 19/3 τη στάση της για το πιθανό τάιμινγκ ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, μετά την απόρριψη από την Theresa May του αιτήματός της να γίνει η ψηφοφορία πριν αποχωρήσει η Βρετανία από την ΕΕ, μεταδίδει το Reuters.
H Sturgeon ζήτησε το δημοψήφισμα να διεξαχθεί μεταξύ του φθινοπώρου 2018 και της άνοιξης του 2019, αλλά όταν η May είπε ότι "τώρα δεν είναι η κατάλληλη ώρα", η Σκωτζέζα ηγέτιδα απάντησε ότι θα μπορούσε η ψηφοφορία να γίνει αργότερα, αλλά όχι πολύ μετά το Brexit.
"Eξαρτάται από τη May να θέσει το χρονοδιάγραμμα που θεωρεί κατάλληλο και μετά θα κάνω μετά χαράς αυτή τη συζήτηση" δήλωσε η Sturgeon σε μία συνέντευξη στην ITV.
Ερωτώμενη αν θα ήταν λογικό να γίνει η σχετική ψηφοφορία το 2021, η Sturgeon απάντησε αρνητικά, διότι θα έχει περάσει αρκετός χρόνος από την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, που τοποθετείται στα τέλη Μαρτίου του 2019.
"Μετά θα είναι πολύ δύσκολο για τη Σκωτία να ψάξει έναν άλλον δρόμο, αλλά αν μιλάμε για την άνοιξη του 2019 ή, λίγο μετά, τότε αυτό μπορούμε να το συζητήσουμε" δήλωσε η Sturgeon.
Τα σχόλια της Sturgeon έγιναν μετά από μία δημοσκόπηση που έδειξε ότι το 44% των Σκωτσέζων είναι υπέρ της ανεξαρτησίας και το 56% υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Επίσης, το 51% των Σκωτσέζων δεν θέλουν να γίνει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία μέσα στα επόμενα χρόνια.
Η Ruth Davidson επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος της May στη Σκωτία υποστήριξε ότι δεν μπορεί να γίνει κανένα δημοψήφισμα πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία για το Brexit.
"Την ίδια άποψη έχει και ο κόσμος στη Σκωτία" ανέφερε στο BBC.
"Το SNP δεν είναι όλη η Σκωτία και λειτουργούν ενάντια στις επιθυμίες της πλειοψηφίας του λαού της Σκωτίας" υπερθεμάτισε η ίδια.
Οι Σκωτσέζοι απέρριψαν το ενδεχόμενο ανεξαρτησίας τους με ποσοστό 55% έναντι 45% τον Σεπτέμβριο του 2014.
Αλλά η πλειοψηφία των Σκωτσέζων ψήφισε υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ.
Σε μία άλλη συνέντευξή της στο Skynews η Sturgeon είπε ότι το κόμμα της εξετάζει τις νομισματικές επιλογές που θα είχε μία ανεξάρτητη Σκωτία, αλλά το πιθανότερο θα ήταν να συνεχίσει με τη στερλίνα.
Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ο προκάτοχός της Alex Salmond είχε δηλώσει στους Financial Times ότι η Σκωτία θα μπορούσε να εγκαταλείψει και τη νομισματική ένωση (τη στερλίνα δηλαδή), μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο.
"Θα κάνουμε μία ξεκάθαρη πρόταση, αλλά νομίζω ότι το σωστό είναι να κάνουμε μία πολύ σοβαρή δουλειά πριν καταθέσουμε την πρόταση" εξήγησε η Sturgeon.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης