Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέες προκλήσεις από τον Τούρκο πρόεδρο Erdogan για Δυτική Θράκη, Κύπρο και ορισμένα νησιά

tags :
Νέες προκλήσεις από τον Τούρκο πρόεδρο Erdogan για Δυτική Θράκη, Κύπρο και ορισμένα νησιά
«Αποδεχθήκαμε λιγότερα εδάφη από όσα είχαμε διακηρύξει στον Εθνικό Όρκο», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος
Σε νέες ανιστόρητες προκλήσεις προχώρησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Tayyip Erdogan σε άρθρο του στο περιοδικό «Yeni Turkiye», σε μία έκδοση που είναι αφιερωμένη στον λεγόμενο «Εθνικό Όρκο».
Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο όρκο, η Οθωμανική Βουλή στις 28 Ιανουαρίου 1920 αποφάσισε να κηρύξει ως τουρκικά εδάφη, μέρη όπου ζούσαν Τούρκοι, μεταξύ των οποίων και στη Δυτική Θράκη.
Στην πρόσφατη έκδοση του τουρκικού περιοδικού, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρει ότι στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου η Τουρκία κατείχε εδάφη που ανέρχονταν σε 2,5 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Τελικά, όμως, τους άφησαν –όπως χαρακτηριστικά λέει- μόνα τα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Στο ίδιο άρθρο, ο Tayyip Erdogan κάνει λόγο για τη μεγάλη Εθνοσυνέλευση, που έλαβε μέρος στην Άγκυρα, και αποδέχθηκε τον «Εθνικό Όρκο», ο οποίος περιείχε μέρη όπως η Μοσούλη, το Χαλέπι, τη Δυτική Θράκη, την Κύπρο, καθώς και ορισμένα από τα νησιά.
«Δυστυχώς ενώ κηρύσσαμε την Τουρκική Δημοκρατία, αναγκαστήκαμε να αποδεχθούμε λιγότερα εδάφη από όσα είχαμε διακηρύξει στον «Εθνικό Όρκο», συμπλήρωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, αφήνοντας να εννοηθεί η αμφισβήτησή του για τη Συνθήκη της Λωζάνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης