Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Συγγνώμη» για τα σχόλιά του ζητάει ο Dijsselbloem – Δεν παραιτείται από πρόεδρος του Eurogroup

«Συγγνώμη» για τα σχόλιά του ζητάει ο Dijsselbloem – Δεν παραιτείται από πρόεδρος του Eurogroup
Οι δηλώσεις του Dijsselbloem ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων
(upd) Δημόσια συγγνώμη για τα χθεσινά (21/3) του σχόλια περί σπατάλης των χρημάτων «σε αλκοόλ και γυναίκες» από χώρες του Νότου ζήτησε ο Jeroen Dijsselbloem, μετά το κύμα αντιδράσεων που ξεσηκώθηκε εναντίον του από Έλληνες και Ευρωπαίους αξιωματούχος.
Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών μετανιώνει για τις δηλώσεις του και απολογείται «σε όσους ένιωσαν προσβεβλημένοι από τα σχόλια», καθώς «πήρε το μάθημά του».
Επίσης, όπως διαμήνυσε, δεν θα παραιτηθεί από το αξίωμά του από πρόεδρος του Eurogroup, απορρίπτοντας έτσι τις αξιώσεις πολλών.
Χθες, στο πλαίσιο συνέντευξης στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο κ. Dijsselbloem είχε πει πως οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου ξόδευαν χρήματα σε «αλκοόλ και γυναίκες», προτού ξεσπάσει η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.
Μάλιστα, νωρίτερα, είχε ξεκαθαρίσει πως δε θα ζητήσει συγγνώμη, παρότι δέχτηκε πιέσεις να ανακαλέσει τα σχόλια, που φάνηκαν ως επίθεση στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, δηλαδή την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ελλάδα.
Όπως είχε αναφέρει, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την άποψη ότι η αλληλεγγύη στην Ευρωζώνη σημαίνει πως όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να εφαρμόζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες περί χρέους και ελλείμματος.
Ο κ. Dijsselbloem χαρακτηρίστηκε «προσβλητικός» και «χυδαίος» από ευρωβουλευτές για αυτή του τη δήλωση, ενώ έντονες αντιδράσεις εκφράστηκαν και από τα κόμματα στην Αθήνα.
Ο εκπρόσωπός του μάλιστα είχε υποστηρίξει πως οι δηλώσεις του Ολλανδού παρερμηνεύτηκαν, καθώς αφορούσαν όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.

Νωρίτερα... 

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η δήλωση του προέδρου του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem ότι οι χώρες της νότιας Ευρώπης ξόδεψαν τα χρήματά τους στο ποτό και στις γυναίκες.
Μάλιστα, κάποιοι του ζήτησαν να παραιτηθεί.
«Όσο πιο γρήγορα φύγει τόσο το καλύτερο» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Matteo Renzi.
Πρόκειται μια δήλωση, όπως σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείου Ειδήσεων, που αποκαλύπτει ότι η γκάφα του Dijsselbloem αναζωπύρωσε τις εντάσεις μεταξύ των χωρών του Βορρά και του Νότου ενότς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ωστόσο, η παραμονή του Dijsselbloem στο τιμόνι του Eurogroup είναι στον αέρα μετά τις εκλογές στην Ολλανδία όπου το κόμμα του ήταν από τους μεγαλύτερους ηττημένους.
Την ίδια στιγμή έχει χάσει σημαντική υποστήριξη από τους πολιτικούς του συμμάχους στην κεντρο-αριστερά έπειτα από αυτές τις δηλώσεις.
Επισημαίνεται ότι αν και αντιμετωπίζει αυξημένη κριτική, ο Dijsselbloem αρνήθηκε να απολογηθεί.
Ο Manfred Weber, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έγραψε στο twitter σήμερα (22/3/2017): «Η ευρωζώνη είναι για την υπευθυνότητα, την αλληλεγγύη αλλά και για τον σεβασμό.
Δεν υπάρχουν περιθώρια για στερεότυπα».
Την παραίτηση του Dijsselbloem ζήτησε και ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Antonio Costa χαρακτηρίζοντας τα σχόλια του «ρατσιστικά, ξενοφοβικά και σεξιστικά», ενώ δήλωσε ότι η Ευρώπη θα είναι αξιόπιστη μόνο εάν αυτός αποχωρήσει.
«Η Ευρώπη θα είναι αξιόπιστη ως κοινό σχέδιο την ημέρα που ο κ. Dijsselbloem θα σταματήσει να είναι επικεφαλής του Eurogroup και θα ζητήσει ξεκάθαρα συγγνώμη από όλες τις χώρες και τους πολίτες που προσβλήθηκαν βαθιά από τα σχόλιά του», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Antonio Costa.
Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Augusto Santos Silva δήλωσε από την Ουάσινγκτον ότι οι δηλώσεις του Dijssebloem ήταν «εντελώς απαράδεκτες» και ότι «δεν πρέπει να παραμείνει επικεφαλής του Eurogroup».

(Πρώτη ενημέρωση 13:45, 22 Μαρτίου 2017)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης