Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η UBS ξεκινάει να χρεώνει επιτόκιο 0,6% σε καταθέσεις αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ λόγω ΕΚΤ

Η UBS ξεκινάει να χρεώνει επιτόκιο 0,6% σε καταθέσεις αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ λόγω ΕΚΤ
Η δεύτερη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα - Commerzbank - εξετάζει το ενδεχόμενο να αποθηκεύει τα ευρώ από τις καταθέσεις των πελατών της σε θησαυροφυλάκια, προς αποφυγή των αρνητικών επιτοκίων της ΕΚΤ
Αρνητικό επιτόκιο θα ξεκινήσει να χρεώνει σε καταθέσεις άνω του 1 εκατ. ευρώ η μεγάλη ελβετική τράπεζα UBS, καθώς τα αρνητικά επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης (ΕΚΤ) έχουν αρχίσει να πλήττουν την κερδοφορία της.
Συγκεκριμένα μόνον οι καταθέσεις σε ευρώ αξίας 1 εκατ. και άνω, πρόκειται να χρεώνονται με ετήσιο επιτόκιο 0,6%, με έναρξη από τον Μάιο του 2017.
Η UBS ήδη επιβάλλει χρεώσεις σε μεγάλης αξίας καταθέσεις επιχειρήσεων και εύπορων πολιτών σε ελβετικό φράγκο.
Το πρόβλημα της UBS και όλων των τραπεζών στην Ευρώπη που τηρούν καταθέσεις σε ευρώ, είναι ότι η ΕΚΤ επιβάλλει «ποινή» αρνητικού επιτοκίου στις τράπεζες οι οποίες συσσωρεύουν κεφάλαια καταθέσεων σε ευρώ αντί να τα χορηγούν σε δάνεια, η οποία αντιστοιχεί σε 4 ευρώ ετησίως ανά 1.000 ευρώ καταθέσεων στην κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης.
Αντίστοιχη χρέωση επιβάλλεται και σε τράπεζες στη Σουηδία και στην Ελβετία, που δεν ανήκουν βεβαίως στην ευρωζώνη.
Τα αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ προκαλούν τέτοια μεγάλη δυσμενή επίδραση στα αποτελέσματα των τραπεζών, που η δεύτερη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα - Commerzbank - εξετάζει το ενδεχόμενο να αποθηκεύει τα ευρώ από τις καταθέσεις των πελατών της σε θησαυροφυλάκια, αντί να τα καταθέτει στην ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης