Τελευταία Νέα
Διεθνή

Independent: Έντονες πιέσεις για παραίτηση δέχεται o Dijsselbloem - Αβέβαιη η παραμονή του στο Eurogroup

Independent: Έντονες πιέσεις για παραίτηση δέχεται o Dijsselbloem - Αβέβαιη η παραμονή του στο Eurogroup
Ο πρόεδρος του Eurogroup είχε δηλώσει ότι οι νότιες ευρωπαϊκές χώρες είναι σαν ένα άντρα που έχει χαλάσει όλα του τα χρήματα σε γυναίκες και ποτά
Έντονες πιέσεις να παραιτηθεί δέχεται ο πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem μετά τη δήλωση σχετικά με τις υποχρεώσεις των χωρών που λαμβάνουν ενισχύσεις, καθώς θεωρήθηκαν προβληματικές και ότι διεύρυναν το χάσμα μεταξύ βορρά και νότου στην Ευρώπη, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Independent.
«Δεν μπορώ να ξοδεύω όλα τα χρήματα του με σε γυναίκες και ποτά και στη συνέχεια να ζητάω τη βοήθεια σας» ήταν η δήλωση που έκανε την Δευτέρα (20/3/2017) στη FAZ, αναφερόμενος στην αλληλεγγύη που έχουν επιδείξει οι βόρειες χώρες στις νότιες κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Ωστόσο, αυτά τα σχόλια προκάλεσαν την έντονη αντίδραση από την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ελλάδα, χώρες που έλαβαν βοήθεια κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Antonio Costa χαρακτήρισε αυτά τα σχόλια «ξενοφοβικά, ρατσιστικά και σεξιστικά», ενώ η ελληνική κυβέρνηση είπε ότι «δεν βοηθούν».
Αυτή η διαφωνία ενίσχυσε τις εντάσεις μεταξύ του πυρήνα των βόρειων ευρωπαϊκών οικονομιών και των πιο αδύναμων χωρών, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, που έπρεπε να εφαρμόσουν αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις και περικοπές στον προϋπολογισμό με αντάλλαγμα την οικονομική βοήθεια από την περιοχή.
Ενώ ο κ. Dijsselbloem είπε ότι λυπάται που η παρέμβασή του είχε προκαλέσει τέτοιες αντιδράσεις, είπε ότι δεν είχε καμία πρόθεση να παραιτηθεί.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας Luis de Guindos, ο οποίος είχε βάλει υποψηφιότητα για την προεδρία του Eurogroup και το 2015 αλλά έχασε από τον Dijsselbloem- είπε ότι εξεπλάγη από τα σχόλια του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών.
Ενώ η Ισπανία έλαβε ενισχύσεις για τη διάσωση του τραπεζικού της συστήματος το 2012, έχει επίσης συμμετέχει σε κάθε πακέτο διάσωσης, ακόμη και αν τα δημόσια οικονομικά της τέθηκαν υπό πίεση.
«Σε μια στιγμή που η Ευρώπη προσπαθεί να κάνει τα επόμενα βήματα της, δηλώσεις που διευρύνουν το χάσμα Βορρά - Νότου δεν είναι βοηθητικές» δήλωσε από την πλευρά του ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης