Τελευταία Νέα
Διεθνή

DW: Διάσταση απόψεων στο Βερολίνο για το ελληνικό ζήτημα – Η απόσταση Schaeuble και Gabriel

DW: Διάσταση απόψεων στο Βερολίνο για το ελληνικό ζήτημα – Η απόσταση Schaeuble και Gabriel
«Δεν πρόκειται να σχολιάσω τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών»
Διάσταση απόψεων στο Βερολίνο για το ελληνικό ζήτημα διαπιστώνει στο Βερολίνο το γερμανικό κανάλι Deutsche Welle, με αφορμή και την απόσταση στις ρητορικές των Wolfgang Schaeuble και Sigmar Gabriel.
Όπως αναφέρει κανάλι, κεντρικό θέμα του σημερινού κυβερνητικού briefing, στο Βερολίνο στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των υπουργείων, ήταν η σημερινή κατηγορία του υπουργού Οικονομικών πως ο υπουργός Εξωτερικών κ. Gabriel έστειλε «λάθος μηνύματα» στην Αθήνα.
Παρά τις προσπάθειες των εκπροσώπων των δύο υπουργείων αλλά και του κυβερνητικού εκπροσώπου να αναδείξουν μια κοινή κυβερνητική πολιτική γραμμή, η διάσταση απόψεων ήταν εμφανής.
«Δεν πρόκειται να σχολιάσω τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών», τόνισε στην αρχική του δήλωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Sebastian Fischer, για να διαφοροποιηθεί όμως στη συνέχεια εμμέσως από τον τρόπο που προσεγγίζει το ελληνικό ζήτημα ο κ. Schaeuble.
Όπως επισήμανε, η Ελλάδα έχει διανύσει έναν πολύ μακρύ δρόμο «πολύ επίπονων μεταρρυθμίσεων» που είχαν ως συνέπεια να μειωθούν τα εισοδήματα και το προσωπικό στο δημόσιο κατά ένα τέταρτο, να αυξηθεί το ποσοστό της ανεργίας στο 25%, να καταργηθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, να περιοριστεί το δικαίωμα της απεργίας και να διευκολυνθούν οι μαζικές απολύσεις».
Παρά την όποια κριτική στις «ελληνικές ελίτ, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε αυτό που κατάφερε η Ελλάδα», τόνισε ο κ. Fischer.
Το ζητούμενο τώρα είναι η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης.
Πάντως, η εκτίμηση που αποκόμισε ο κ. Gabriel στην Αθήνα από τις συζητήσεις με τους συνομιλητές είναι ότι «η απόσταση από μια συμφωνία δεν είναι και τόσο μεγάλη».
«Και από αυτή την άποψη δεν θα έπρεπε να επικεντρωνόμαστε σε συζητήσεις της γερμανικής εσωτερικής πολιτικής, αλλά στο να ολοκληρώσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση και να συμβάλουμε στο να παραμείνει ενωμένη η Ευρωζώνη».
Με άλλα λόγια, ο εκπρόσωπος του κ. Gabriel άφησε να εννοηθεί ότι οι δηλώσεις του κ. Schaeuble έγιναν για εσωτερική κατανάλωση και ότι η δημοσιονομική πολιτική που ακολουθεί θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή της Ευρωζώνης, σχολιάζει η Deutsche Welle…

Η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει ακόμη προσπάθειες

Παρά τις επίμονες ερωτήσεις στο κυβερνητικό briefing η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών απέφυγε να απαντήσει για την ουσία των κατηγοριών που διατύπωσε ο κ. Schaeuble ενάντια στον Γερμανό ΥΠΕΞ.
Επισήμανε όμως ότι η πολιτική που ασκεί το υπουργείο Οικονομικών όλα τα τελευταία χρόνια έναντι της Ελλάδας γίνεται σε συνεννόηση τόσο με το υπουργείο Εξωτερικών όσο και το Οικονομίας, που, σημειωτέον, και τα δύο έχουν σοσιαλδημοκράτες υπουργούς.
Όπως τόνισε στη συνέχεια, το ζητούμενο τώρα είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Επικαλούμενη τους θεσμούς έκανε λόγο για «μερική πρόοδο» στην υλοποίηση των δεσμεύσεων από την πλευρά της Ελλάδας, για παράδειγμα σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα στον περσινό προϋπολογισμό.
Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει όμως σε «κεντρικά ζητήματα» να καταβάλει και άλλες προσπάθειες – ειδικά σε ό,τι αφορά τις συντάξεις και την αγορά εργασίας - για να οδηγήσει την οικονομία της χώρας σε αναπτυξιακή πορεία.

Ευθύνονται οι λανθασμένες ελληνικές επιλογές

Τέλος, ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από την Deutsche Welle, κατά πόσο ο κ. Gabriel όντως έστειλε λάθος μηνύματα από την Αθήνα, υποστήριξε πως όλοι στη γερμανική κυβέρνηση έχουν μια κοινή γραμμή προσέγγισης για το ελληνικό ζήτημα.
«Όλοι γνωρίζουν», δήλωσε ο κ. Seibert, «ότι πολλοί Έλληνες έχουν πληρώσει στην κρίση ένα υψηλό τίμημα».
Υποστήριξε όμως ότι δεν το πλήρωσαν λόγω των μέτρων που συνδέονται με τη βοήθεια προς την Ελλάδα, αλλά το πλήρωσαν για τις λανθασμένες οικονομικές και πολιτικές επιλογές των προηγούμενων δεκαετιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης