Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ πολλών ταχυτήτων ή ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στην Επετειακή Σύνοδο Κορυφής στη Ρώμη; Αποφασίζεται το μέλλον της

ΕΕ πολλών ταχυτήτων ή ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στην Επετειακή Σύνοδο Κορυφής στη Ρώμη; Αποφασίζεται το μέλλον της
Οι ηγέτες καλούνται να προσπεράσουν επιτυχώς τις συμπληγάδες της τρομοκρατίας, του μεταναστευτικού, της οικονομικής κρίσης, της απώλειες αξιών και αλληλεγγύης 
Στη Ρώμη για την επετειακή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα 60 χρόνια από την ίδρυσή της, συναντήθηκαν σήμερα 25 Μαρτίου 2017 οι ηγέτες των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μια συνάντηση που έγινε σε μια κρίσιμη για την Ε.Ε. περίοδο, καθώς αυξάνουν σημαντικά οι φωνές στο εσωτερικό της για δημιουργία μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων, που θα έφηνε εκτός του σκληρού της πυρήνα την Ελλάδα και πολλές χώρες του νότου, θέση την οποία έχει υπερασπιστεί και η A. Merkel.
Η Επετειακή Σύνοδος της Ρώμης κάλεσε τους ηγέτες της να αποφασίσουν για το εάν θα προχωρήσουν σε αυτή την "ατυπη" διχοτόμησή της ή θα συνεχίσουν ενωμένοι στην ολοκλήρωσή της, 60 χρόνια μετά την δημιουργία της, όπως ήταν άλλωστε το όραμα των ιδρυτών της;

Εξήντα χρόνια Ε.Ε. - Θα έχει συνέχεια; 

Εξήντα χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, στις 25 Μαρτίου του 1957, τα μέλη της Ε.Ε. βρίσκονται μπροστά σε νέες σημαντικές προκλήσεις μέσα από τις οποίες καλούνται να αποφασίσουν για το μέλλον της Ε.Ε. 



Μετά τον απολογισμό των έργων της Ε.Ε. αυτά τα χρόνια οι ηγέτες καλούνται να αποφασίσουν για την πορεία της Ένωσης μέσα από τις συμπληγάδες της τρομοκρατίας, του μεταναστευτικού, της οικονομικής κρίσης, της απώλειες αξιών και αλληλεγγύης και κυρίως το διαχωρισμό ανάμεσα στο βορά και το νότο.



Οι επετειακές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στον ίδιο χώρο όπου είχαν υπογραφεί οι Συνθήκες το 1957, στο Καπιτώλιο, όπου υπεγράφη η Διακήρυξη της Ρώμης.
Ομιλίες απεύθυναν ο Ιταλός πρωθυπουργός Paolo Gentiloni, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Antonio Tagiani, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, ο Μαλτέζος πρωθυπουργός Joseph Musckat, που έχει την προεδρία της ΕΕ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Juncker.
Η Σύνοδος ολοκληρώθηκε με την υπογραφή της Διακύρηξης των 27 και την καθιερωμένη οικογενειακή φωτογραφία ενω στη συνέχεια οι Ευρωπαίοι ηγέτες, παρακάθεσαν στο γεύμα προς τιμήν τους που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Sergio Mattarela, στο Προεδρικό Μέγαρο Quirinale.
Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμούσε να περιληφθεί στο τελικό προσχέδιο της Διακήρυξης της Ρώμης και αναφορά για το ευρωπαϊκό κεκτημένο στα εργασιακά όμως, οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέρριψαν την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα. 
Ωστόσο, στο κείμενο της Διακύρηξης προστέθηκε αναφορά στην ανάγκη της βιώσιμης ανάπτυξης και καταπολέμησης της ανεργίας.



Στο σχέδιο της Διακήρυξης, υπογραμμίζεται η αναγκαιότητα για «ενότητα» των «27» που λαμβάνεται ως απάντηση στις προκλήσεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, ενώ επισημαίνονται τέσσερις στόχοι/προτεραιότητες για την επόμενη δεκαετία:
Μια Ευρώπη που θα είναι ασφαλής, ευημερούσα, κοινωνική και ισχυρότερη στην παγκόσμια σκηνή.
Στο κείμενο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως οι «27» δεσμεύονται σε «μια Ένωση που στη βάση της βιώσιμης ανάπτυξης, προωθεί την οικονομική και κοινωνική πρόοδο, καθώς και τη συνοχή και τη σύγκλιση, διατηρώντας την ακεραιότητα της Ενιαίας Αγοράς.

Ο Πάπας Φραγκίσκος υποδέχθηκε χθες τους ευρωπαίους ηγέτες στο Βατικανό (picture-alliance/AP Photo/L'Osservatore Romano)

Μια Ένωση που λαμβάνει υπόψη την ποικιλία των εθνικών συστημάτων και τον καίριο ρόλο των κοινωνικών εταίρων, μια Ένωση που προωθεί την ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα και τις ίσες ευκαιρίες για όλους, μια Ένωση, η οποία αγωνίζεται κατά της ανεργίας, των διακρίσεων, του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας, μια Ένωση όπου οι νέοι λαμβάνουν την καλύτερη εκπαίδευση και κατάρτιση και μπορούν να σπουδάσουν και να βρουν θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την ήπειρο, μια Ένωση η οποία διατηρεί την πολιτιστική πολυμορφία και προάγει την πολιτιστική μας κληρονομιά».



Αναλυτικότερα, η Διακήρυξη στα ελληνικά:






www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης