Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Ευρωπαϊκή διακήρυξη σε καιρούς κρίσης – Οι «27» επιθυμούν ένα νέο ξεκίνημα

Deutsche Welle: Ευρωπαϊκή διακήρυξη σε καιρούς κρίσης – Οι «27» επιθυμούν ένα νέο ξεκίνημα
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξαναρχίζει την πορεία της και ο χρονικός ορίζοντας που θέτει είναι μια δεκαετία»
Στην εποχή του Brexit και της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων, οι «27» επιθυμούν ένα νέο ξεκίνημα, σχολιάζει σε σχετικό της δημοσίευμα η Deutsche Welle, σημειώνοντας ότι η Διακήρυξη της Ρώμης δίνει βάρος στο κοινωνικό κεκτημένο, την ελευθερία, την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία.
Από την αιώνια πόλη η Ευρώπη προσπαθεί να ξαναβρεί το νήμα για την νέα της πορεία.
Και οι 27 χώρες-μέλη της Ένωσης υπέγραψαν την Διακήρυξη της Ρώμης με αναφορά στο κοινωνικό κεκτημένο, αλλά και στη δυνατότητα ενισχυμένων συνεργασιών μεταξύ ορισμένων χωρών-μελών, δηλαδή την «Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων». Τίποτα, όμως, από όλα αυτά δεν πρέπει να θεωρηθεί δεσμευτικό.
Όπως επισημαίνει το γερμανικό κανάλι, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, τόνισε πως σκέφθηκε να μην υπογράψει την Διακήρυξη αλλά ότι τελικά πείσθηκε, μιας και υπάρχει αναφορά στο κοινωνικό κεκτημένο.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξαναρχίζει την πορεία της και ο χρονικός ορίζοντας που θέτει είναι μια δεκαετία», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, κατά τον οποίο «πρέπει να υπάρξουν ενισχυμένες συνεργασίες μεταξύ ορισμένων χωρών-μελών, όταν κρίνονται αναγκαίες».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, χωρίς να μπορέσει να κρύψει την απογοήτευσή του για το Brexit, δήλωσε ότι:
«Είμαι βέβαιος ότι η Ευρώπη θα γιορτάσει την εκατοστή της επέτειο».
Από την πλευρά της η Α. Μέρκελ τόνισε ότι το ζητούμενο είναι μια ασφαλής και οικονομικά ισχυρή Ευρώπη.
Παράλληλα η καγκελάριος υπογράμμισε την αναγκαιότητα μιας αποτελεσματικότερης προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., ενώ για μια ακόμα φορά εκφράστηκε υπέρ της Ευρώπης των πολλαπλών ταχυτήτων».
Οι ευρωπαίοι ηγέτες αναζητούν καθοριστικές απαντήσεις στην απειλή του λαϊκισμού, μια συντονισμένη δράση στο μεταναστευτικό και στο προσφυγικό- πέρα από εθνικούς εγωισμούς- και αποτελεσματικές πολιτικές σε ότι αφορά την ανεργία. Συζητήσεις, ζυμώσεις αλλά και διαφωνίες, οι οποίες πρόκειται σίγουρα να ενταθούν τους ερχόμενους μήνες.

Επιστολή Τσίπρα προς Τουσκ

Κατά την λήξη της Συνόδου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ αναφέρθηκε στην επιστολή που έλαβε από τον Αλέξη Τσίπρα για το ζήτημα του κοινωνικού κράτους.
Η απάντησή του θα πρέπει πάντως να ικανοποίησε την ελληνική κυβέρνηση.
Ο Ντ. Τούσκ υπογράμμισε:
«Είμαι σίγουρος ότι από κοινού με τους κοινωνικούς εταίρους θα συνεχίσουμε να διατηρούμε σε ολόκληρη την Ε.Ε. ένα πολύ υψηλό επίπεδο κοινωνικής προστασίας, όπως ακριβώς αναφέρεται στο ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο.
Πρόκειται για ζητήματα που απασχολούν συχνά τις διαβουλεύσεις των ευρωπαίων ηγετών».
Οι προθέσεις και υποσχέσεις της Ρώμης, θα επαληθευτούν ή θα διαψευσθούν στο άμεσο μέλλον.
Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές ενδεικτικό θα είναι το πολιτικό κλίμα που θα διαμορφωθεί, μετά τις προεδρικές εκλογές τον Απρίλιο και Μάιο και τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές τον Σεπτέμβριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης