Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Yποψήφια στις εσωκομματικές εκλογές των Σοσιαλιστών της Ισπανίας τον Μάιο του 2017 η Diaz

Reuters: Yποψήφια στις εσωκομματικές εκλογές των Σοσιαλιστών της Ισπανίας τον Μάιο του 2017 η  Diaz
H Diaz θεωρείται πιο διαλλακτική από τον πρώην ηγέτη των Σοσιαλιστών Sanchez που θα είναι αντίπαλός της στις εσωκομματικές εκλογές
Μία περιφερειακή ηγέτιδα του σοσιαλιστικού κόμματος της Ισπανίας, η Suzana Diaz, δέχτηκε την Κυριακή 26/3 την πρόκληση της συμμετοχής στις εσωκομματικές εκλογές, που μπορεί να παίξουν ρόλο και στην πολιτική σταθερότητα ολόκληρης της χώρας, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η Diaz που θεωρείται πιο διαλλακτική, κι έτσι μπορεί να κάνει συμφωνίες με την κυβέρνηση, θα αντιμετωπίσει έναν πιο αριστερό αντίπαλο, τον Pedro Sanchez, ο οποίος είχε επιχειρήσει να μπλοκάρει την επιστροφή του Rajoy στην εξουσία, όταν ήταν στην ηγεσία των Σοσιαλιστών.
Το σοσιαλιστικό κόμμα γνώρισε μία μεγάλη εκλογική ήττα τον Ιούνιο του 2016, αλλά διαθέτει αρκετές έδρες στη Βουλή για να κάνει δύσκολη τη ζωή της κυβερνητικής μειοψηφίας του Mariano Rajoy και να παίξει έναν σημαντικό ρόλο στο να περάσουν ή, να απορριφθούν μεταρρυθμίσεις.
Το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών του PSOE (σοσιαλιστικό κόμμα) τον Μάιο του 2017 θα μπορούσε να καθορίσει αν ο Rajoy θα κλείσει και το τέταρτο έτος της θητείας του, καθώς προσπαθεί να εξασφαλίσει στήριξη από την αντιπολίτευση.
Θα πρέπει, για παράδειγμα να περάσει τον προϋπολογισμό του 2017.
Ο Sanchez εκδιώχθηκε από το κόμμα τον Οκτώβριο του 2016 και μετά από δέκα μήνες άνοιξε τότε ο δρόμος για μία δεύτερη θητεία του Rajoy, με τους Σοσιαλιστές να απέχουν από την ψήφο εμπιστοσύνης επιτρέποντάς του να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας.
Από τότε το PSOE έχει μεταβατική ηγεσία.
Η 42χρονη Diaz, κόρη υδραυλικού, ηγείται του προπύργιου των Σοσιαλιστών στην Ανδαλουσία και έχει τη στήριξη πολλών πρωτοκλασάτων στελεχών του κόμματος.
"Η Ισπανία μας χρειάζεται, θέλω αυτό το κόμμα να νικήσει ξανά" είπε η νέα πολιτικός σε συγκέντρωση στη Μαδρίτη, στην οποία παραβρέθηκαν και οι παλιοί ηγέτες των Σοσιαλιστών Felipe Gonzalez και Jose Luis Rodriguez Zapatero.
To σοσιαλιστικό κόμμα έχει ηλικία 138 ετών και ήρθε δεύτερο στις εκλογές του Ιουνίου 2016, πίσω από τον Rajoy, αλλά καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοσή του.
Όσοι ξέρουν τα εσωτερικά των Σοσιαλιστών περιγράφουν την Diaz ως μία πολιτικό που δεν θα υποστηρίξει τις πολιτικές του Rajoy, αλλά θα κάνει συμβιβασμούς εκεί που χρειάζεται.
"Είναι άλλο πράγμα να κάνουμε συμφωνίες και άλλο να δώσουμε τον εαυτό μας σε κάποιον άλλον" είπε η Diaz στη συγκέντρωση, υπερασπιζόμενη το όραμά της για ένα αυτόνομο Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Η ίδια φέρεται να είναι πιο κοντά στην παλιά φρουρά των Σοσιαλιστών σε μία εποχή που το Podemos έχει κερδίσει τη στήριξη πάνω από 1 εκ. ψηφοφόρων με την αντικαθεστωτική ρητορική του.
Ο 44χρονος Sanchez έχει από την πλευρά του στήριξη από τις ρίζες των Σοσιαλιστών.
"Δεν μπορεί να μας οδηγήσει στο μέλλον κάποιος που είναι κολλημένος στο παρελθόν" ανέφερε ο ίδιος σε μία άλλη εκδήλωση στη Βαλένθια την Κυριακή 26/3.
Ο πρώην κοινοβουλευτικός ηγέτης Patxi Lopez θα συμμετάσχει επίσης στις εσωκομματικές εκλογές των Σοσιαλιστών, αλλά θεωρείται αουτσάιντερ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης