Τελευταία Νέα
Διεθνή

UBS: Η νίκη Le Pen θα είναι 5 φορές πιο επικίνδυνη από την χρεοκοπία της Ελλάδος

tags :
UBS: Η νίκη Le Pen θα είναι 5 φορές πιο επικίνδυνη από την χρεοκοπία της Ελλάδος
Όπως εκτιμά η UBS, αν κερδίσει η Le Pen οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ευρωζώνης θα αυξηθούν κατά περίπου 500 μ.β., όταν στην περίπτωση της Ελλάδος το 2010 οι αντίστοιχες αποδόσεις είχαν αυξηθεί κατά «μόλις» 100 μ.β.
Μια ενδεχόμενη νίκη της ηγέτιδας του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Marine Le Pen, στις επικείμενες γαλλικές προεδρικές εκλογές θα ήταν πέντε φορές πιο επικίνδυνη για τις αγορές από την οικονομική κατάρρευση της Ελλάδος, όπως αναφέρει σε οικονομική της ανάλυση η μεγάλη ελβετική τράπεζα UBS Τρίτη 28 Μαρτίου 2017.
Σύμφωνα με τη UBS, η ισχυρή πολιτική παρουσία της Le Pen στην προεκλογική περίοδο της Γαλλίας σημαίνει, ότι οι επερχόμενες εκλογές στη χώρα θα αποτελέσουν τον πιο σοβαρό πολιτικό κίνδυνο που αντιμετωπίζει η Ευρώπη το 2017.
Ως γνωστόν, η Le Pen έχει υποσχεθεί να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους συμμετοχής της Γαλλίας στην Ε.Ε. και να οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρωζώνης, σε περίπτωση που καταφέρει να εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας.
Σύμφωνα με τη UBS, «η συστημικά σημαντική συμμετοχή της Γαλλίας στην Ε.Ε. είναι τέτοιου βεληνεκούς, που το περιθώριο 'περιορισμού των ζημιών' [σε περίπτωση εκλογής Le Pen] θα είναι πολύ πιο περιορισμένο σε σύγκριση με αυτό που ίσχυσε για την Ελλάδα στο παρελθόν ή αυτό που θα μπορούσε να ισχύσει για την περίπτωση της Ισπανίας, ακόμα και της Ιταλίας».
Σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα, σε περίπτωση νίκης της Le Pen, το «σοκ» στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην ευρωζώνη θα μπορούσε να είναι όσο δραματικό καταγράφηκε όταν η Ισπανία και η Ιταλία έδειχναν να βρίσκονται στα όρια της οικονομικής κατάρρευσης το 2012.
Όπως εκτιμά η UBS, αν κερδίσει η Le Pen οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ευρωζώνης θα αυξηθούν κατά περίπου 500 μονάδες βάσης (+5,00%), όταν στην περίπτωση της Ελλάδος το 2010 οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ευρωζώνης είχαν αυξηθεί κατά «μόλις» 100 μονάδες βάσης (+1,00%).
Παρά τα κοινά ευρήματα της πλειονότητας των δημοσκοπήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο μήνα, ότι η Le Pen θα χάσει την προεδρία της Γαλλίας στον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών απέναντι στον Manuel Macron, η UBS είχε εκτιμήσει προ δεκαπενθημέρου, ότι η Le Pen διαθέτει δι' όλου ευκαταφρόνητη πιθανότητα 40% να αναδειχθεί Γαλλίδα πρόεδρος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης