Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Το Brexit δεν είναι απαραίτητο να είναι και καταστροφικό

tags :
Bloomberg: Το Brexit δεν είναι απαραίτητο να είναι και καταστροφικό
Εάν όλες οι πλευρές δείξουν υπευθυνότητα η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ μπορεί να φέρει την καταστροφή
Αν και θεωρείται δεδομένο ότι το Brexit θα βλάψει τόσο την ΕΕ όσο και τη Βρετανία, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι μπορεί να συμβεί και το αντίθετο.
Δηλ. μια σωστή συμφωνία θα δει που υπάρχουν ευκαιρία και θα τις εκμεταλλευτεί ώστε να μην καταστροφική.
Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει άρθρο του Bloomberg, με αφορμή την ενεργοποίηση του άρθρου 50 για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως αναφέρεται, όλα ξεκίνησαν όταν ο πρώην πρωθυπουργός David Cameron αποφάσισε τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.
Ωστόσο, περαιτέρω λάθος υπολογισμοί κατά τους επόμενους μήνες είναι πιθανοί και μπορούν εύκολα να κάνουν μια κακή κατάσταση χειρότερη.
Αλλά ένα φιλικός διαχωρισμός μπορεί να συμβεί και είναι προς το συμφέρον και των δυο πλευρών.
Σύμφωνα με το Bloomberg, το κύριο επιχείρημα εναντίον αυτής της άποψης είναι ότι η ΕΕ θα πρέπει λογικά να θέλει να τιμωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο για την επιλογή του, ώστε να αποτρέψει κι άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.
Ακόμα και το πιο φιλικό διαζύγιο, που θα κρατήσει τα εμπορικά προνόμια του Ηνωμένου Βασιλείου ως επί το πλείστον ανέπαφα, θα αφήσει το Ηνωμένο Βασίλειο σε οικονομικά δυσχερή θέση.
Αναπόφευκτα οι θέσεις εργασίας θα συνεχίσουν να χάνονται, και όχι μόνο στο Λονδίνο.
Η πτώση της στερλίνας μετά το δημοψήφισμα έχει ήδη μειώσει την αγοραστική δύναμη των Βρετανών.
Την ίδια στιγμή, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να αντιμετωπίσουν τα αντι-ευρωπαϊκά αισθήματα, αλλά λαμβάνοντας μια τιμωρητική στάση απέναντι στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι ο καλύτερος τρόπος.
Οι πολίτες της Ευρώπης έχουν δικαίως παράπονα για την ΕΕ. «Λέγοντας τους να κλείσουν το στόμα τους μπορεί να καταστείλουν ορισμένες από αυτές τις διαμαρτυρίες αλλά προσωρινά.
Επίσης αυτό δεν θα αποτελέσει μια σταθερή δημοκρατική βάση για τις συνταγματικές αλλαγές που χρειάζεται η Ευρώπη.
Μια ΕΕ που εξυπηρετεί καλύτερα τους πολίτες της είναι ο σωστός τρόπος για να οικοδομήσουμε ισχυρότερη υποστήριξη για την Ένωση» επισημαίνεται στο άρθρο του Bloomberg.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι διαπραγματεύσεις για το Brexit θα είναι γεμάτες.
Θα μπορούσαν να αποτύχουν πριν καν αρχίσουν οι ουσιαστικές συνομιλίες, για τα χρήματα που πρέπει να πληρώσει το Ηνωμένο Βασίλειο, για τους μετανάστες.
Το θέμα όμως είναι να κατανοήσουν όλοι -σύμφωνα με το ίδιο άρθρο- ότι ο κύβος ερρίφθη, ότι οι περαιτέρω αντεγκλήσεις για το πως συνέβη αυτό δεν εξυπηρετούν κάποιο στόχο κι ότι το καλύτερο στοίχημα για τις δύο πλευρές να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης