Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Όσο οι εκλογές πλησιάζουν, τόσο οι ιδιωτικοποιήσεις στην Ιταλία απομακρύνονται

tags :
Reuters: Όσο οι εκλογές πλησιάζουν, τόσο οι ιδιωτικοποιήσεις στην Ιταλία απομακρύνονται
Το κράτος κατάφερε να υλοποιήσει μόλις το 1/5 του στόχου, που είχε θέσει για τις ιδιωτικοποιήσεις και το δημόσιο  χρέος ανήλθε σε νέο υψηλό
Ξεθωριάζει η «υπόσχεση» της Ιταλίας για την υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, στο οποίο έχει δεσμευθεί, καθώς η χώρα έχει μπροστά της τις γενικές εκλογές, πιθανώς το 2018, που καθιστά δυσκολότερη τη μείωση του τεράστιου δημοσίου χρέους, εκτιμά το Reuters.
Στα τέλη του 2015, ο πρώην πρωθυπουργός Matteo Renzi, δήλωνε, πως το χρέος θα μειωνόταν το 2016 για πρώτη φορά μέσα σε οκτώ χρόνια, χάρη κυρίως στις ιδιωτικοποιήσεις αξίας 0,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος
Τελικά το κράτος κατάφερε να υλοποιήσει μόλις το 1/5 του στόχου, που είχε θέσει για τις ιδιωτικοποιήσεις και το δημόσιο  χρέος ανήλθε σε νέο υψηλό σχεδόν 133% του ΑΕΠ, το υψηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη μετά την Ελλάδα.
Ο Renzi είχε σταθεί στον ίδιο στόχο ιδιωτικοποιήσεων για το 2017 πριν παραιτηθεί τον Δεκέμβριο του 2016 και αφού οι Ιταλοί απέρριψαν σε δημοψήφισμα  την προτεινόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση.
Την ίδια ώρα σημειώνει το Reuters οι προοπτικές για την πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων συνέχισαν να μειώνεται.
Με το κυβερνόν Δημοκρατικό Κόμμα (PD) να έχει εμπλακεί σε μία μάχη για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του και τις βουλευτικές εκλογές να διεξάγονται κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές του 2018, οι ιδιωτικοποιήσεις δεν φαίνεται να είναι καλή ιδέα για τους πολιτικούς.
«Όσο πλησιάζουν οι εκλογές, οι ιδιωτικοποιήσεις δεν φαίνεται να είναι στόχος της κυβέρνησης», δήλωσε ο Gianluigi Mandruzzato, επικεφαλής οικονομικής ανάλυσης στο BSI, μέλος του ομίλου της επενδυτικής τράπεζας EFG.
Το Reuters κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός, πως η εταιρεία σιδηροδρόμων είναι εξ ολοκλήρου κρατική ενώ το ταχυδρομείο παραμένει κατά 65% σε δημόσια χέρια, μετά την ιδιωτικοποίηση ενός τμήματος της εταιρείας το 2015 ενώ ναυάγησε μία προγραμματισμένη για το 2016 μετοχοποίηση της εταιρείας.
Ενώ η εικόνα της αγοράς έχει βελτιωθεί, με το χρηματιστήριο του Μιλάνου να έχει ανεβεί μέχρι 5,5% το 2017 μετά από πτώση περίπου 10% το 2016, η πολιτική βούληση φαίνεται να έχει εξαφανιστεί.
Ο υπουργός Υποδομών Graziano Delrio παραδέχθηκε πρόσφατα, πως υπάρχουν «προβλήματα» στην πώληση των σιδηροδρόμων.
Ο υπουργός Βιομηχανίας Antonello Giacomelli, προειδοποίησε για τους «κινδύνους» της να πέσει το ταχυδρομείο στα χέρια των «ξένων επενδυτικών τραπεζών», που θα μπορούσαν να κλείσουν καταστήματα και να περικόψουν θέσεις εργασίας.
«Η πολιτική έχει πάρει προβάδισμα έναντι των οικονομικών προγραμμάτων και δεν υπάρχουν ιδιωτικοποιήσεις στον ορίζοντα τώρα», είπε ο Stefano Micossi, καθηγητής οικονομικών και γενικός διευθυντής της Assonime, της ένωσης των εισηγμένων εταιρειών της Ιταλίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης