Τελευταία Νέα
Διεθνή

May (Βρετανία): Αποχωρούμε από την Ε.Ε. αλλά δεν εγκαταλείπουμε την Ευρώπη

tags :
May (Βρετανία): Αποχωρούμε από την Ε.Ε. αλλά δεν εγκαταλείπουμε την Ευρώπη
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός εκφράζει την επιθυμία να διαμορφωθεί "μια στενή και ειδική σχέση με το σύνολο της ΕΕ", διότι "αυτό είναι προς το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου, της ΕΕ και όλου του κόσμου"
Άρθρο της πρωθυπουργού της Βρετανίας Theresa May φιλοξενούν επτά ευρωπαϊκές εφημερίδες, στο οποίο εξηγεί το  διαζύγιο της χώρας της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η May επέλεξε την ιρλανδική εφημερίδα The Irish Times, την πολωνική Rzeczpospolita, τη σουηδική Dagens Nyheter, την ισπανική El Pais, την ιταλική La Repubblica, τη γαλλική Le Parisien και τη γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung για να επαναλάβει ότι η Βρετανία αποχωρεί "από την ΕΕ, αλλά δεν εγκαταλείπουμε την Ευρώπη".
"Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αυτή η απόφαση δεν σημαίνει με κανέναν τρόπο ότι απορρίπτουμε τις κοινές μας αξίες ως Ευρωπαίοι", τονίζει η Βρετανίδα πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας σε αυτό το άρθρο τα βασικά επιχειρήματα που παρουσίασε και στην επίσημη επιστολή που επέδωσε χθες στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, με την οποία ξεκίνησε η διαδικασία του Brexit.
"Δεν πρόκειται ούτε για μια προσπάθεια να πλήξουμε την ΕΕ", προσθέτει η May, διαβεβαιώνοντας ότι η Βρετανία "επιθυμεί η ΕΕ να πετύχει και να ευημερήσει".
"Θέλουμε να παραμείνουμε στενοί σύμμαχοι και εταίροι της Γαλλίας και όλων των φίλων μας στην ήπειρο", σημειώνει η May στο άρθρο της στην Le Parisien, απευθύνοντας σε κάθε χώρα αυτή τη διαβεβαίωση πίστης.
Στην Frankfurter Allgemeine Zeitung η Βρετανίδα πρωθυπουργός χαιρετίζει "τη δυνατή φωνή" με την οποία η χώρα της και η Γερμανία έχουν συχνά μιλήσει στη διεθνή σκηνή, κυρίως υπέρ "της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας" ή "υπέρ της παροχής βοήθειας σε εκατομμύρια ανθρώπους στη Συρία".
"Γνωρίζουμε πόσο σημαντική θεωρείται αυτή η βιώσιμη συνεργασία και φιλία μεταξύ των δύο χωρών μας", διαβεβαιώνει.
Στη φιλία μεταξύ Βρετανίας και Ιταλίας αναφέρεται η Μay και στο άρθρο της στην La Repubblica, υπενθυμίζοντας ότι 600.000 Ιταλοί ζουν στη Βρετανία, αλλά και τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών "σε πολλά ζητήματα της επικαιρότητας, από τη μάχη κατά του Ντάες ως τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης στη Μεσόγειο".
Η May αναφέρεται επίσης στις ειδικές οικονομικές σχέσεις μεταξύ της χώρας της και των ευρωπαϊκών χωρών, σημειώνοντας για παράδειγμα ότι 400.000 Βρετανοί εργάζονται σε γερμανικές επιχειρήσεις και ότι 250.000 Γερμανοί σε βρετανικές.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός εκφράζει την επιθυμία να διαμορφωθεί "μια στενή και ειδική σχέση με το σύνολο της ΕΕ", διότι "αυτό είναι προς το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της ΕΕ και όλου του κόσμου".
"Η δημιουργία ανώφελων εμπορικών εμποδίων θα ήταν αντίθετη προς τα κοινά μας συμφέροντα", προειδοποιεί.
Αναφέρεται επίσης στην ανάγκη "της στενότερης δυνατής συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας", τονίζοντας ότι Ευρωπαίοι και Βρετανοί "αντιμετωπίζουν τις ίδιες παγκόσμιες απειλές της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού".
Τέλος, η Μay επισημαίνει ότι επιθυμεί "να διασφαλίσει τα δικαιώματα των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ζουν στη Βρετανία και αυτά των Βρετανών πολιτών που ζουν σε άλλες χώρες μέλη το συντομότερο δυνατό".

www.bankingnwews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης