Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο Eurogroup 7/4

Deutsche Welle: Εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο Eurogroup 7/4
Στη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group θα επιδιωχθεί η επίλυση των τελευταίων εκκρεμοτήτων ώστε να καταστεί δυνατή η άμεση επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα αναφέρει η DW
Την εκτίμηση πως είναι εφικτός ο στόχος επίτευξης συμφωνίας επί της αρχής για τη δεύτερη αξιολόγηση, όχι μόνο σε τεχνικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο, στο Εurogroup της 7ης Απριλίου διατυπώνει σε σημερινό δημοσίευμα της η Deutsche Welle, η οποία «βλέπει» συνολική συμφωνία έως τις 22 Μαϊου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της DW, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group θα επιδιωχθεί η επίλυση των τελευταίων εκκρεμοτήτων ώστε να καταστεί δυνατή η άμεση επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της β’αξιολόγησης.
«Σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης που έχει γνώση της πορείας της διαπραγμάτευσης, το βασικότερο θέμα που παραμένει ανοικτό αφορά τα δημοσιονομικά μέτρα για τη διασφάλιση ετήσιων πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018 και ειδικότερα το σκέλος των συντάξεων.
 Η συζήτηση επικεντρώνεται στην κατανομή χρονικά των μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ υπό μορφή περικοπής της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, όπου η ελληνική κυβέρνηση θέλει το κύριο βάρος να μεταφερθεί στο 2020, ενώ το ΔΝΤ ζητάει να γίνει το 2019.
Στα υπόλοιπα ζητήματα της δεύτερης αξιολόγησης, όπως τα εργασιακά και το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας έχουν απομείνει κάποιες μικρές εκκρεμότητες που θα μπορούσαν να επιλυθούν στις συζητήσεις των επικεφαλής των θεσμών με την κυβέρνηση στην Αθήνα» υπογραμμίζει το δημοσίευμα.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, «στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι εδώ που έχουν φτάσει οι διαπραγματεύσεις είναι πλέον εφικτός ο στόχος επίτευξης συμφωνίας επί της αρχής για τη δεύτερη αξιολόγηση, όχι μόνο σε τεχνικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο, στο Εurogroup της 7ης Απριλίου, στη Μάλτα»
«Μα τέτοια εξέλιξη θα ανοίξει και το δρόμο για τις συζητήσεις μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ σχετικά με τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους στη διάρκεια της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ από τις 21 μέχρι τις 23 Απριλίου στην Ουάσιγκτον.
Βάσει του ενδεικτικού χρονοδιαγράμματος που έχει προγραμματιστεί, στόχος είναι η επίτευξη συνολικής συμφωνίας για το ελληνικό ζήτημα, που θα περιλαμβάνει το κλείσιμο της αξιολόγησης, την αποδέσμευση της δόσης και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, στη συνεδρίαση του Εurogroup, στις 22 Μαΐου» επισημαίνει το δημοσίευμα.

(Πρώτη Ενημέρωση: 14:51, Πέμπτη 30 Μαρτίου)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης