Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Brexit μπορεί να διαταράξει την κυριαρχία της Βρετανίας στο Γιβραλτάρ - Σε δύσκολη θέση η May

Το Brexit μπορεί να διαταράξει την κυριαρχία της Βρετανίας στο Γιβραλτάρ - Σε δύσκολη θέση η May
Η ΕΕ έδωσε στην Ισπανία το δικαίωμα άσκησης βέτο αναφορικά με τις μελλοντικές σχέσεις που θα έχει το Γιβραλτάρ με την Ένωση 
Επανεξετάζει το ζήτημα του Γιβραλτάρ η βρετανίδα πρωθυπουργός Theresa May η οποία δεσμεύθηκε να συνεργαστεί με την αυτόνομη κυβέρνηση του Γιβραλτάρ ώστε να εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή κατάληξη μετά το Brexit.
Στην θέση αυτή βρέθηκε η May μετά την απόφαση της ΕΕ την Παρασκευή (31/3) να δώσει στην Ισπανία το δικαίωμα άσκησης βέτο αναφορικά με τις μελλοντικές σχέσεις που θα έχει το Γιβραλτάρ με το μπλοκ δίνοντας έτσι τον λόγο στη Μαδρίτη για την τύχη του βρετανικού αυτού θύλακα στην νότια Ισπανία έπειτα από την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ένωση.
Η Ισπανία διεκδικεί την κυριαρχία του "Βράχου" που εκχώρησε στη Βρετανία το 1713.
Η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι η May επανέλαβε πως το Λονδίνο παραμένει "σταθερό στη δέσμευσή του" να υποστηρίζει το Γιβραλτάρ, τους πολίτες και την οικονομία του στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης του Γιβραλτάρ.
Μια εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι η May μετέφερε στον Πρόεδρο του Γιβραλτάρ πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί οποιαδήποτε διευθέτηση σύμφωνα με την οποία το Γιβραλτάρ θα περνούσε υπό την κυριαρχία άλλου κράτους "ενάντια στην ελεύθερα και δημοκρατικά εκπεφρασμένη βούληση" των κατοίκων της περιοχής.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Alfonso Dastisς αρνήθηκε να σχολιάσει για το δικαίωμα του βέτο σχετικά με το Γιβραλτάρ σε σημερινή του συνέντευξη αλλά είπε ότι βλέπει πολύ θετικά τη στάση της ΕΕ.
«Όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την ΕΕ, ο εταίρος της ΕΕ θα είναι η Ισπανία και στην περίπτωση του Γιβραλτάρ η ΕΕ είναι ως εκ τούτου υποχρεωμένη να πάρει τη θέση της Ισπανίας.
Δεν νομίζω ότι είναι απαραίτητο να μιλάμε για βέτο», δηλωσε στην Ισπανική El Pais.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης