Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βενεζουέλα: Ο ασύλληπτος πληθωρισμός αύξησε 200% το χρήμα σε κυκλοφορία το 2016

Βενεζουέλα: Ο ασύλληπτος πληθωρισμός αύξησε 200% το χρήμα σε κυκλοφορία το 2016
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της επίδοσης, το αντίστοιχο ποσοστό για τις Η.Π.Α. ήταν μόλις 6,4% την ίδια περίοδο!
Αύξηση άνω του 200% σημείωσε το 2016 ο όγκος του κυκλοφορούντος χρήματος στη Βενεζουέλα, καθώς ο άνευ προηγουμένου πληθωρισμός ανάγκασε την Κεντρική Τράπεζα να εκτυπώσει νέα χαρτονομίσματα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, το συνολικό χρήμα σε κυκλοφορία μέχρι την 24 Μαρτίου 2017 έφτανε τα 13,3 τρισ. μπολιβάρ, ποσότητα αυξημένη κατά 202,9% σε επίπεδο 12μήνου.
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της επίδοσης, το αντίστοιχο ποσοστό για τις Η.Π.Α. ήταν μόλις 6,4% την ίδια περίοδο. 
Μέχρι και πριν τον Μάρτιο, η Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας είχε σταματήσει να δημοσιεύει τους δείκτες για τα χρήματα που βρίσκονται σε κυκλοφορία στο εσωτερικό, καθιστώντας έτσι αδύνατο για τους αναλυτές τον υπολογισμό του τριψήφιου (ίσως και τετραψήφιου..) πληθωρισμού που ταλανίζει τη χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Τελευταία φορά που τέθηκε στο κοινό ο δείκτης M2, ο οποίος περιλαμβάνει την ευρύτερη προσφορά χρήματος (καταθέσεις, επιταγές και ρευστό χρήμα), τον Φεβρουάριο του 2017, ήταν αυξημένος κατά 180% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα!
Βέβαια, δεν είναι πρώτη φορά που το φαινόμενο λαμβάνει χώρα, καθώς πριν από περίπου ένα χρόνο οι αρμόδιες υπηρεσίες σταμάτησαν να δημοσιεύουν και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό.
Πλέον, οι οικονομολόγοι βασίζονται και στα πλεονάζοντα κεφάλαια της Κεντρικής Τράπεζας της Βενεζουέλας για να βρουν την προσφορά χρήματος και να υπολογίσουν κατά προσέγγιση τον πληθωρισμό, αν δε σταματήσουν και αυτά να δημοσιεύονται...
Η χώρα των 31 εκατομμυρίων κατοίκων διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου παγκοσμίως, ωστόσο η ραγδαία πτώση στην τιμή του «μαύρου χρυσού» από τα μέσα του 2014 και οι χείριστοι πολιτικοί χειρισμοί του Προέδρου Nikolas Maduro «βύθισαν» τα έσοδά της, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να εισάγει πλέον ούτε τα βασικά αγαθά!
Επίσης, το ξένο συνάλλαγμα εντός της χώρας έχει σχεδόν εκλείψει.
Μία μεγάλη μερίδα των πολιτών δεν έχει κυριολεκτικά να φάει, την ίδια στιγμή που ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί, αχρηστεύοντας έτσι τα μετρητά!
Οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης είχαν ως αποτέλεσμα ακόμα και την εμφάνιση ελονοσίας…
Ο Πρόεδρος Nikolas Maduro αποδίδει τα παραπάνω σε έναν αόρατο πόλεμο που του έχουν κηρύξει οι Ηνωμένες Πολιτείες…

Αναδιπλώνεται ο Maduro μετά την διεθνή κατακραυγή - Επέστρεψε τις εξουσίες στη Βουλή

Μετά από τις έντονες πιέσεις που δέχθηκε από τη διεθνή κοινότητα, τον ΟΗΕ και τον οργανισμό Αμερικανικών Κρατών ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Nicolas Maduro, πήρε πίσω στη 1 Απριλίου 2017 τις δύο αποφάσεις του, με τις οποίες ακύρωνε την δυνατότητα της Εθνοσυνέλευσης της χώρας να ασκεί τη νομοθετική εξουσία και στερούσε τους βουλευτές από την ασυλία τους.
Αυτό έδωσε το πράσινο φώς στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας να κάνει δεκτές τις αναιρέσει του Προέδρου.
Η ριζοσπαστική σοσιαλιστική, επικρινόμενη και ως λαϊκιστική, κυβέρνηση του προέδρου Maduro ζήτησε από το δικαστήριο να επανεξετάσει τις αποφάσεις του «ώστε να διατηρηθεί η θεσμική ισορροπία».
Η αρχική απόφαση, η οποία είχε ληφθεί την Τετάρτη, είχε καταγγελθεί ως «πραξικόπημα» από την ενιαία αντιπολίτευση Κεντροαριστεράς - Κέντρου - Κεντροδεξιάς, η οποία ελέγχει με υπερενισχυμένη πλειοψηφία την Εθνοσυνέλευση.
Μετά την απόφαση της Τετάρτης, τόσο η διεθνής κοινότητα, μεταξύ άλλων ο ΟΗΕ και Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), όσο και διαδηλωτές στους δρόμους των μεγάλων πόλεων της Βενεζουέλας είχαν καταγγείλει αντιδημοκρατική εκτροπή και είχαν καλέσει τον Nicolas Maduro και το Ανώτατο Δικαστήριο να αλλάξουν στάση και να επιστρέψουν τις εξουσίες στο κοινοβούλιο.
Από την εκλογή της Εθνοσυνέλευσης, τον Δεκέμβριο του 2015, όταν και η αντιπολίτευση κέρδισε με μεγάλη πλειοψηφία τον έλεγχό της, τόσο ο Maduro, όσο και το - φιλικό προς την κυβέρνηση - Ανώτατο Δικαστήριο ακυρώνουν συστηματικά σχεδόν κάθε απόφαση της Εθνοσυνέλευσης, έχοντας ακυρώσει στην πράξη τη δυνατότητά της να νομοθετεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης