Τελευταία Νέα
Διεθνή

Financieele Dagblad: «Οι Έλληνες καλούνται να πληρώνουν συχνότερα με κάρτες»

Financieele Dagblad: «Οι Έλληνες καλούνται να πληρώνουν συχνότερα με κάρτες»
«Πρόκειται για μια ακόμα προσπάθεια της ελληνικής Πολιτείας να αντιμετωπίσει την ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ελλάδα πρακτική του «μαύρου χρήματος»
Η ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθειά της να καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή και το μαύρο χρήμα, θεσπίζει μία σειρά από κίνητρα για την προώθηση των ηλεκτρονικών πληρωμών και του πλαστικού χρήματος, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της ολλανδικής εφημερίδας Financieele Dagblad.
Το ρεπορτάζ τιτλοφορείται «Οι Έλληνες καλούνται να πληρώνουν συχνότερα με κάρτες» και φιλοξενεί συνομιλία με την Ελληνίδα υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, η οποία εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη για το νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα υποχρεώνει μισθωτούς, αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και συνταξιούχους να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά μέσα για τις συναλλαγές τους προκειμένου να τύχουν φοροαπαλλαγών.
Όπως σημειώνει, «δεν διαθέτουμε προς το παρόν συγκεκριμένα στοιχεία, αλλά τα πρώτα σημάδια είναι θετικά και αυξάνονται τα έσοδα από τον ΦΠΑ. Για να έχουμε όμως μια πληρέστερη εικόνα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το καλοκαίρι».
Η εφημερίδα εκτιμά  ότι πρόκειται για μια ακόμα προσπάθεια της ελληνικής Πολιτείας να αντιμετωπίσει την ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ελλάδα πρακτική του «μαύρου χρήματος» και την εκτεταμένη παραοικονομία, η οποία αντιστοιχεί περίπου στο 25% του ΑΕΠ.
Παρά τις συνεχείς προσπάθειες, έχει σταθεί αδύνατο να τεθεί ένας φραγμός στην φοροδιαφυγή στην οποία επιδίδονται ολόκληρες επαγγελματικές ομάδες, όπως οι δικηγόροι, οι γιατροί και οι μηχανικοί που αποφεύγουν συστηματικά να δηλώνουν τα πραγματικά εισοδήματά τους.
«Από τα τέλη Ιουνίου πρέπει όλα τα μαγαζιά, αλλά και κάθε γιατρός ή δικηγόρος, λογιστής ή κουρέας, να είναι εφοδιασμένος με τα ειδικά μηχανήματα για ηλεκτρονικές πληρωμές», αναφέρει η Κ. Παπανάτσιου.
 Επισημαίνεται πάντως πως υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις για την χρήση των μηχανημάτων ηλεκτρονικών πληρωμών από τις μικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι επικαλούνται τις υψηλές προμήθειες των τραπεζών, καθώς επίσης και τα εξίσου υψηλά έξοδα αγοράς και συντήρησης των μηχανημάτων.
Από την πλευρά της η υφυπουργός αναγνωρίζει το πρόβλημα, εντούτοις σημειώνει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να εξαναγκάσει τις τράπεζες να μειώσουν την προμήθειά τους.
Ωστόσο ευελπιστεί πως με τον εντεινόμενο ανταγωνισμό και την επέκταση της πελατείας, οι τιμές θα μειωθούν.
Δεν παραλείπει επίσης να τονίσει ότι ολόκληρες επαγγελματικές ομάδες, όπως οι ιδιοκτήτες περιπτέρων, δεν θα υποχρεωθούν να δέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές επειδή το περιθώριο κέρδους που έχουν είναι πολύ μικρό.
Συνοψίζοντας, η εφημερίδα παρατηρεί τα τελευταία χρόνια συντελέστηκαν «σημαντικές αλλαγές» σε ό,τι αφορά την συμπεριφορά και τους τρόπους πληρωμής των Ελλήνων καταναλωτών.
Επισημαίνεται ειδικότερα πως από τότε που επιβλήθηκαν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι το 2015, οι Έλληνες διαθέτουν ένα περιορισμένο ποσό μετρητών κάθε εβδομάδα και με τον τρόπο αυτό αναγκάζονται για τις δοσοληψίες τους να καταφύγουν στις πληρωμές μέσω καρτών ή τις ηλεκτρονικές πληρωμές.
Με τον τρόπο αυτό αυξάνονται και τα φορολογικά έσοδα, καταλήγει η εφημερίδα.  




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης