Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αύριο 7/4 ξεκινούν συστηματικοί έλεγχοι σε Ευρωπαίους πολίτες στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

Αύριο 7/4 ξεκινούν συστηματικοί έλεγχοι σε Ευρωπαίους πολίτες στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.
Με βάση τα νέα μέτρα θα γίνονται συστηματικοί έλεγχοι των ταυτοτήτων όχι μόνο αλλοδαπών, αλλά και πολιτών κρατών-μελών του Χώρου Σένγκεν, όπως και πολιτών χωρών της Ε.Ε. που περνούν τα εξωτερικά σύνορα
Οι Ευρωπαίοι πολίτες θα βρεθούν, αρχής γενομένης από αύριο Παρασκευή 7 Απριλίου 2017, αντιμέτωποι με συστηματικούς ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βάση τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία που στοχεύει να αποτρέψει «ξένους μαχητές» να επιστρέφουν από τα πολεμικά μέτωπα στο Ιράκ και στη Συρία.
Το μέτρο των αυστηρότερων ελέγχων έχει στόχο να διαπιστωθεί κατά πόσον άτομα που περνούν τα σύνορα συνιστούν κίνδυνο για την δημόσια τάξη ή την εσωτερική ασφάλεια.
Μέχρι σήμερα, μόνον υπήκοοι τρίτων χωρών - δηλαδή, εκτός Ε.Ε. - ήταν εκτεθειμένοι σε συστηματικούς ελέγχους στα εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα κατά την είσοδο τους σε κράτος-μέλος της Ένωσης.
Με βάση τα νέα μέτρα θα γίνονται συστηματικοί έλεγχοι των ταυτοτήτων όχι μόνο αλλοδαπών, αλλά και πολιτών κρατών-μελών του Χώρου Σένγκεν, όπως και πολιτών χωρών της Ε.Ε. που περνούν τα εξωτερικά σύνορα.
Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία εξαιρούνται από την εφαρμογή των μέτρων.
Αν οι έλεγχοι προκαλούν μεγάλη αναμονή στα θαλάσσια και τα χερσαία σύνορα, οι αρχές των κρατών μελών θα μπορούν να διεξάγουν «στοχευμένους ελέγχους», σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Στα αεροδρόμια, θα υπάρχουν επίσης «στοχευμένοι» έλεγχοι κατά τη διάρκεια μιας μεταβατικής περιόδου έξι μηνών, με πιθανές χρονικές επεκτάσεις.
Υπολογίζεται, ότι περίπου 2.000 έως 2.500 Ευρωπαίοι πολίτες πολεμούν σήμερα στα μέτωπα του Ιράκ και της Συρίας, σύμφωνα με έκθεση του συντονιστή αντιτρομοκρατικής δράσης της Ε.Ε. που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Δεκέμβριο του 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης