Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Η πολύπλευρη ελληνική κρίση – Η ανεργία, το ΑΕΠ και οι εκροές καταθέσεων

FT: Η πολύπλευρη ελληνική κρίση – Η ανεργία, το ΑΕΠ και οι εκροές καταθέσεων
Την ίδια στιγμή, η καταναλωτική εμπιστοσύνη της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται σε μία συνεχή πτώση
Τις πολύ αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης στα βασικά οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας αναλύουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, με αφορμή και την συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk στις 6 Απριλίου.
Οι FT, αφού επισημάνουν πως ο Πολωνός αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι δεν υφίσταται ακόμα κάποιο «success story» για τημ Ελλάδα, εστιάζει στις επί τα χείρω αναθεωρήσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας, καθώς η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε τις εκτιμήσεις της για την πορεία του ΑΕΠ το 2017, από το 2,5% στο 1,5%, λόγω και της αποτυχίας για ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης (του τρίτου προγράμματος διάσωσης) εντός του 2016
Την ίδια στιγμή, η καταναλωτική εμπιστοσύνη της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται σε μία συνεχή πτώση.





Ένα έτερο «αγκάθι» για την Ελλάδα παραμένει η πολύ υψηλή ανεργία, η οποία αντέστρεψε μάλιστα την πτωτική της τάση από το 2015, καθώς διαμορφώθηκε στο 23,5% τον Ιανουάριο 2017 από 23,2% τον Σεπτέμβριο 2016.
Όπως σχολιάζουν οι Financial Times, οι παραπάνω επιδόσεις είναι κατά πολύ χειρότερες σε σχέση με των υπόλοιπων χωρών της Ε.Ε., ενώ οι αναλυτές εκτιμούν πως το ποσοστό μπορεί να φτάσει ακόμα υψηλότερα.
Επίσης, η συμμετοχή του εργατικού δυναμικού μειώθηκε στο ιστορικό χαμηλό του 52%, με το ήμισυ των ανέργων να είναι μακροχρόνιοι.
«Οι μεταρρυθμίσεις βοήθησαν στην μείωση των δυσκαμψιών που εμπόδιζαν τους μισθούς από την προσαρμογή στις οικονομικές συνθήκες», δήλωσε η Μιράντα Ξαφά, επικεφαλής αναλύτρια του Centre for International Governance Innovation.



Βέβαια, η εφημερίδα επισημαίνει πως «λαμπρή εξαίρεση» αποτελεί η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, κάτι που οφείλεται κατά πολύ στην κατακόρυφη αύξηση των φορολογικών εσόδων.
Για το 2016, το πλεόνασμα του προϋπολογισμού υπολογίζεται στο 2%, στο 1,75% το 2017 και το 3,5% το 2018.
«Η κυβέρνηση πήγε πολύ καλά το 2016 στα φορολογικά έσοδα επειδή όλοι έχουν υπερφορολογηθεί», σχολιάζει καυστικά ο Γκίκας Χαρδούβελης, πρώην υπουργός Οικονομικών και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.



Κλείνοντας, η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται στην ασταμάτητη εκροή καταθέσεων από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, με 1,5 δισ. και 1 δισ. ευρώ να «κάνουν φτερά» τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2017 αντίστοιχα.
«Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας έχουν επαρκή κεφάλαια, αλλά σημειώνουν αργή πρόοδο στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων συνολικού ύψους σχεδόν 50% του χαρτοφυλακίου τους»…





Το δημοσίευμα:



(Πρώτη ενημέρωση 22:18, 6 Απριλίου 2017)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης