Τελευταία Νέα
Διεθνή

Goldman Sachs: Η πολιτική της Fed ενισχύει τη συνέχιση της ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ

Goldman Sachs: Η πολιτική της Fed ενισχύει τη συνέχιση της ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ
O δομικός πληθωρισμός είναι πιο σχετικός με την πορεία της οικονομίας από ότι η αύξηση του γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή...
Το κατόρθωμα της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Η.Π.Α. (Federal Reserve, Fed), να επαναφέρει δηλαδή την αμερικανική οικονομία που ταλανίστηκε από ένα ισχυρότατο σοκ την περίοδο 2008 – 2010, αποτελεί ένα επιπλέον «άλλοθι» για την Ε.Κ.Τ. να συνεχίσει την ποσοτική χαλάρωση (QE).
Τα παραπάνω εκτιμούν σε μελέτη τους οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs, η οποία επικαλείται τέσσερις διαφορετικές αιτιολογίες.

Αρχικά, ο δομικός πληθωρισμός (εξαιρεί ενέργεια και τρόφιμα) είναι πιο σχετικός με την πορεία της οικονομίας από ότι η αύξηση του (γενικού) Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.
Η εκτίμηση επαληθεύει τα σχόλια αξιωματούχων της Τράπεζας πως, αν και ο πληθωρισμός κινείται κοντά στον στόχο του 2% σε επίπεδο Ευρωζώνης, ο δομικός παραμένει ακόμα υποτονικός.

Δεύτερον, η αγορά εργασίας είναι πολύ πιο χρήσιμο εργαλείο για την πρόβλεψης του πληθωρισμού, από ό,τι η αύξηση του ΑΕΠ, τόσο στις Η.Π.Α. όσο και την Ευρωζώνη, γεγονός που δικαιώνει την Ε.Κ.Τ. που προσβλέπει σε περαιτέρω βελτίωση της απασχόλησης μέσω της χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

Τρίτον, το QE είναι αποτελεσματικό εργαλείο νομισματικής πολιτικής.
Η μείωση της έντασης του προγράμματος (tapering) θα έχει ως αποτέλεσμα μία πιο έντονη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής σε σχέση με την αντίστοιχη στις Η.Π.Α., το 2014.

Τέταρτον, προσδοκίες για την πορεία της πολιτικής των επιτοκίων είναι ο πιο ισχυρός μοχλός της νομισματικής πολιτικής.
Ακόμα και μία μικρή αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να ενισχύσει ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές συνθήκες αλλά θα προκαλούσε αποσταθεροποίηση στις μελλοντικές προσδοκίες για τα επιτόκια της Ε.Κ.Τ., όπως και το 2013 στις Η.Π.Α.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης