Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΥΠΕΝ Τουρκίας: Ετοιμαζόμαστε για έρευνες στη Μεσόγειο - Σκληρή απάντηση από την Κύπρο

ΥΠΕΝ Τουρκίας: Ετοιμαζόμαστε για έρευνες στη Μεσόγειο - Σκληρή απάντηση από την Κύπρο
Το "MTA Oruc Reis" θα διεξάγει ενεργά 2-D και 3-D σεισμικές έρευνες στη Μεσόγειο και ετοιμάζεται για να ξεκινήσει σύντομα, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Berat Albayrak
Η Τουρκία προετοιμάζεται για την υπεράκτια εξερεύνηση και γεώτρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου με νέα σκάφη, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Berat Albayrak, όπως μεταδίδει σήμερα το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.
"Το "MTA Oruc Reis", το δεύτερο σκάφος εξερεύνησης της Τουρκίας θα διεξάγει ενεργά 2-D και 3-D σεισμικές έρευνες, σε συνδυασμό με το πρώτο σκάφος σεισμικής εξερεύνησης της Τουρκίας "Barbaros Hayrettin Passa" είπε ο Albayrak στο Anadolu, μετά την επίσκεψή του στο ναυπηγείο, όπου το MTA Oruc Reis ετοιμάζεται για να ξεκινήσει σύντομα.
Το συνολικό μήκος του ΜΤΑ Oruc Reis είναι 86 μέτρα και μπορεί να αναλύσει βυθό μέχρι τα 20.000 μέτρα.
"Το MTA Oruc Reis θα εκτελέσει ερευνες στην Μεσόγειο και μετά από την έναρξη η Τουρκία θα προσθέσει ένα πλοίο γεώτρησης σε σύντομο χρονικό διάστημα", δήλωσε ο Albayrak.
Σύμφωνα με τον Albayrak, το νέο πλοίο γεωτρήσεων θα είναι σκάφος που θα κατασκευαστεί στην Τουρκία και θα επιχειρεί "συντονιζομενο με τις στρατηγικές της Τουρκίας στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα".
Ο Albayrak είπε μάλιστα, ότι θα ακολουθήσει προσωπικά τις δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης για να δείξει την "υποστήριξή του".


ΥΠΕΞ Κύπρου: «Δεν είμαστε μόνοι, είμαστε δεσμευμένοι με συμβόλαια με διεθνείς εταιρείες»

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου Ι.Κασουλίδη, η Κύπρος προχωρά κανονικά τον ενεργειακό προγραμματισμό.
"Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να προχωρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία κανονικά με τον ενεργειακό προγραμματισμό της", δηλώνει σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, υποδεικνύοντας ότι «δεν είμαστε μόνοι, είμαστε δεσμευμένοι με συμβόλαια με διεθνείς εταιρείες».
Ειδικότερα, για το θέμα των υδρογονανθράκων, και σε σχέση με τυχόν εντάσεις που θα προκαλέσει η Τουρκία, ο ΥΠΕΞ είπε ότι εάν δημιουργήσει εντάσεις και προβλήματα στην κυπριακή ΑΟΖ, παρενοχλεί τόσο την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και τις εν λόγω εταιρείες.
Παράλληλα υπογράμμισε ότι εάν ισχυριστεί ότι ενεργεί εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων, τότε και η τουρκοκυπριακη κοινότητα θα φέρει «μεγάλη ευθύνη» για το μέλλον των συνομιλιών.
Ο κ.Κασουλίδης σημείωσε επίσης ότι το φυσικό αέριο αποτελεί «τεράστιο κίνητρο για τη λύση του Κυπριακού».

Και ο Γάλλος Πρέσβης για την Κυπριακή ΑΟΖ, τις έρευνες και την γαλλική "TOTAL"

Ο Γάλλος Πρέσβης στην Κύπρο Ρενέ Τροκάζ, σημείωσε, εξάλλου, ότι οι συμφωνίες εταιρειών, μεταξύ αυτών και της γαλλικής Total, για έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ, εγγυώνται την ανάπτυξη της πόλης της Λεμεσού.
Οι δραστηριότητες για το φυσικό αέριο στην Κυπριακή ΑΟΖ, στις οποίες συμμετέχει και η γαλλική Total, εγγυώνται την ανάπτυξη της Λεμεσού, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γάλλος Πρέσβης στην Κύπρο Ρενέ Τροκάζ.
Ο κ.Τροκάζ, ο οποίος χαιρέτισε εκδήλωση χθες βράδυ στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού, κατά την οποία παρουσιάστηκε το πρόγραμμα Euroméditerranée του Δήμου Μασσαλίας, ανέφερε πως «οι δραστηριότητες της Λεμεσού καλούνται να επεκταθούν μαζί με την προοπτική των ερευνών για το φυσικό αέριο στην Κυπριακή ΑΟΖ».
«Χθές υπογράφηκαν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, συμφωνίες διαφορετικών εταιρειών, μεταξύ αυτών και της Total, για έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ», είπε ο κ.Τροκάζ και σημείωσε πως «αυτές οι δραστηριότητες εγγυούνται την ανάπτυξη της πόλης της Λεμεσού».

ΠΗΓΗ: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης