Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σ. Αραβία: Κάλεσμα προς ΟΠΕΚ για εξάμηνη επέκταση της συμφωνίας για το πετρέλαιο

Σ. Αραβία: Κάλεσμα προς ΟΠΕΚ για εξάμηνη επέκταση της συμφωνίας για το πετρέλαιο
Αν και στήριξη της Σαουδικής Αραβίας για την ανανέωση της συμφωνίας είναι αναγκαία, η στάση του Ιράν και της Ρωσίας παραμένει άγνωστη
Κάλεσμα προς τον ΟΠΕΚ απηύθηνε σήμερα (12/4) η πλευρά της Σαουδικής Αραβίας, ώστε να υπάρξει εξάμηνη επέκταση της συμφωνίας για τις περικοπές στο πετρέλαιο κατά τη συνάντηση που θα έχει ο Οργανισμός τον ερχόμενο μήνα.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν πηγές με γνώσεις επί του ζητήματος, η Σαουδική Αραβία επιθυμεί να υπάρξει ανανέωση της συμφωνίας στις 25 Μαΐου στη Βιέννη, όπου και θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του ΟΠΕΚ, με τον νέο κύκλο περικοπών να τίθεται σε εφαρμογή κατά το δεύερο εξάμηνο του έτους.
Παρά το γεγονός ότι η de facto επικεφαλής χώρα του ΟΠΕΚ είχε στηρίξει σε μεγάλο βαθμό την πρώτη συμφωνία, μέχρι πρόσφατα δεν εκδήλωνε τις προθέσεις της αναφορικά με ενδεχόμενη επέκταση, στάση η οποία έχει διαφοροποιηθεί κατά τις τελευταίες ημέρες.
Μάλιστα, οι προθέσεις του "βασιλείου" αντικατροπτρίζονται και στο γεγονός ότι οι περικοπές που έχει πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής είναι μεγαλύτερες από αυτές που είχαν αρχικά συμφωνηθεί.
Ωστόσο, δύο από τις χώρες-κλειδιά που θα καθορίσουν την πορεία της συμφωνίας είναι η Ρωσία και το Ιράν, οι οποίες κατέχουν εξίσου αξιοσημείωτα ποσοστά στην παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου.
Αν και οι δύο χώρες δεν έχουν παρουσιαστεί αρνητικές απέναντι στο εν λόγω ενδεχόμενο, έχουν καταστήσει σαφές ότι επιθυμούν άνοδο της παραγωγής τους μετά τη λήξη της συμφωνίας.
Κάτι τέτοιο συνεπάγεται ότι, ακόμα και αν υπάρξει ανανέωση, ενδεχομένως αυτή να περιλαμβάνει μικρότερες μειώσεις στην παραγωγή, ή ακόμα και να εξαιρεί ορισμένες χώρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης