Τελευταία Νέα
Διεθνή

BBC: Αυξήθηκαν σε 90 οι νεκροί μαχητές του ISIS στο Αφγανιστάν από την αμερικάνικη βόμβα

BBC: Αυξήθηκαν σε 90 οι νεκροί μαχητές του ISIS στο Αφγανιστάν από την αμερικάνικη βόμβα
Κάτοικος ανέφερε ότι καταστράφηκαν και σπίτια πολιτών, ενώ ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι δοκιμάζουν επικίνδυνα όπλα στη χώρα του
Τουλάχιστον 90 είναι οι νεκροί μαχητές του ISIS από τη μεγάλη βόμβα που έριξαν οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με το BBC.
Η πιο ισχυρή - μη πυρηνική - βόμβα έπεσε σε μία βάση του Ισλαμικού Κράτους στην επαρχία Νανγκαρχάρ.
Ένα δίκτυο στοών καταστράφηκε, όπως υποστήριξαν Αμερικάνοι αξιωματούχοι και ο αριθμός των νεκρών επιβεβαιώθηκε από τον κυβερνήτη της επαρχίας Achin, Ismail Shinwary που μίλησε στο BBC.
Το Ισλαμικό Κράτος είχε υποστηρίξει νωρίτερα ότι δεν είχε απώλειες από την επίθεση.
Σύμφωνα με τον Shinwary δεν σκοτώθηκαν πολίτες, ενώ η αφγανική κυβέρνηση ανέφερε ότι συνεργάστηκε με τις ΗΠΑ για τη συγκεκριμένη επιχείρηση και ότι λήφθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην υπάρχουν θύματα άμαχοι.
Παρόλα αυτά ένας κάτοικος που ήταν κοντά στην έκρηξη, ισχυρίστηκε ότι μερικά σπίτια καταστράφηκαν.
Η έκρηξη φώτισε όλο τον ουρανό μέσα στη νύχτα, υποστήριξε ο ίδιος.
Ήταν η πρώτη εκτόξευση της "μητέρας των βομβών" από τότε που κατασκευάστηκαν 15 τέτοιες.
Όταν το ISIS ανακοίνωσε ότι δημιούργησε το παρακλάδι του Khorasan, ένα παλιό όνομα του Αφγανιστάν και των γύρω περιοχών, το 2015 ήταν η πρώτη φορά που η οργάνωση επεκτάθηκε έξω από τον αραβικό κόσμο.
"Ο εχθρός έχει κατασκευάσει στοές και ναρκοπέδια και για αυτό πρέπει να συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις μας στη Nανγκαρχάρ" ανέφερε ο στρατηγός John Nicholson, επικεφαλής διοικητής των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.
Κι ενώ η επίθεση υποστηρίχθηκε από την αφγανική κυβέρνηση, ο πρώην πρόεδρος Hamid Karzai είπε ότι "αντιπροσωπεύει μία απάνθρωπη και βίαιη χρήση της χώρας μας ως έδαφος δοκιμών για νέα και επικίνδυνα όπλα".
Ο Shinwary επιβεβαίωσε ότι οι ειδικές δυνάμεις του Αφγανιστάν ξεκίνησαν πριν από δύο εβδομάδες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις ενάντια στο ISIS με τη συνδρομή των ΗΠΑ.
Αλλά οι αναφορές κάνουν λόγο για εντατικοποίηση των μαχών τις τελευταίες μέρες και το περασμένο Σάββατο (8/4) είχε σκοτωθεί ένας Αμερικάνος στρατιώτης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης