Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Πολύ πιο ασταθής η Τουρκία σε 5 χρόνια από ότι σήμερα – Η μεγάλη ευκαιρία της αντιπολίτευσης

Deutsche Welle: Πολύ πιο ασταθής η Τουρκία σε 5 χρόνια από ότι σήμερα – Η μεγάλη ευκαιρία της αντιπολίτευσης
Δεν θα είναι εύκολο για τον Erdogan να κερδίσει τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές του 2019
Την εκτίμηση πως η Τουρκία θα είναι πολύ πιο ασταθής σε 5 χρόνια από ότι είναι σήμερα διατυπώνει ο Kristian Brakel, ειδικός σε θέματα Ισλάμ και διευθυντής του Ινστιτούτου Heinrich Böll στην Κωνσταντινούπολη.
Σε συνέντευξη του στη Deutsche Welle ο Brakel εκτιμά ότι παρά τη νίκη Erdogan στο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής, δεν θα είναι εύκολο για αυτόν να κερδίσει τις βουλευτές και προεδρικές εκλογές του 2019.
«Η  πόλωση ανάμεσα στους οπαδούς του «ναι» και του «όχι» θα συνεχιστεί, αλλά δεν πιστεύω ότι θα εκφραστεί με πράξεις βίας.
Η διαδικασία μετασχηματισμού θα εξελιχθεί ειρηνικά, αλλά δεν πιστεύω ότι θα επιστρέψει η ηρεμία στην Τουρκία.  
Η βία ανάμεσα στο κράτος και το απαγορευμένο PKK θα συνεχιστεί, οι τρομοκρατικές επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους επίσης.
Δεν πιστεύω ωστόσο στην άποψη του εμφυλίου, αλλά δεν θεωρώ απίθανες άλλες κοινωνικές εκφράσεις απόρριψης, όπως για παράδειγμα τις μαζικές διαδηλώσεις» τονίζει ο Γερμανός ειδικός, ο οποίος αναφερόμενος στις διαδηλώσεις που έγιναν χθες από τους οπαδούς του «όχι», για πρώτη φορά από την επιβολή της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στη χώρα, υποστηρίζει ότι αυτό «το γεγονός σημαίνει ότι υπάρχει δυναμικό αντίστασης στην τουρκική κοινωνία».
«Βέβαια ο Erdogan  θα μπορεί να εφαρμόσει όσα έχει σκοπό να κάνει, αλλά το 2019 θα πρέπει να κερδίσει τόσο τις βουλευτικές, όσο και τις προεδρικές εκλογές και δεν θα είναι εύκολο.
Το οριακό αποτέλεσμα επιβεβαιώνει αυτό που καταγράφεται από τις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου του 2015, ότι το σύστημα διαλύεται σταδιακά από μόνο του.
Όσα συμβαίνουν αποτελούν απέλπιδες προσπάθειες του Erdogan και των δικών του να γραπωθούν από την εξουσία» υποστηρίζει ο Brakel, ο οποίος ερωτηθείς για το ρόλο της αντιπολίτευσης στην Τουρκία υποστηρίζει ότι «εάν η αντιπολίτευση μπορούσε να προσφέρει αξιόπιστη εναλλακτική στο κεντροδεξιό χώρο - και αυτή η ευκαιρία μεγαλώνει - τότε θα δυσκολευόταν ο Erdogan, όχι όμως σε βαθμό που να υποθέσουμε ότι θα χάσει την εξουσία».
«Τα θεμέλια στα οποία στηρίζεται το σύστημά του τρίζουν, αλλά εκείνος ξέρει πάντα να χύνει τσιμέντο, όπως βλέπουμε και στο προεδρικό σύστημα που στήνει.
Υπό αυτή την έννοια δεν χρειάζεται να ανησυχεί προς το παρόν για τα πτωτικά ποσοστά του κόμματός του» επισημαίνει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Heinrich Böll, ο οποίος εκτιμά ότι η θέση της Τουρκίας σε πέντε χρόνια θα είναι χειρότερη από ότι είναι σήμερα.
«Θα είναι πολύ πιο ασταθής από ό,τι είναι σήμερα, με μεγάλα οικονομικά προβλήματα ή τουλάχιστον ανάπτυξη που δεν θα επαρκεί για το στόχο του Erdogan να βάλει τη χώρα του στις δέκα μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, απομονωμένη στο εξωτερικό, με φίλους από συμφέρον και έναν πρόεδρο που ίσως να βρίσκεται τα επόμενα πέντε χρόνια στην εξουσία αλλά κυρίως με τη βοήθεια κατασταλτικών» εκτιμά ο Brakel.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης