Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Η Τουρκία να έρθει πιο κοντά στην Ευρώπη και όχι να απομακρυνθεί περαιτέρω

Κομισιόν: Η Τουρκία να έρθει πιο κοντά στην Ευρώπη και όχι να απομακρυνθεί περαιτέρω
Οι τουρκικές Αρχές να αναζητήσουν τη μεγαλύτερη δυνατή εθνική συναίνεση στη συνέχεια του δημοψηφίσματος υποστήριξε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν
Να έρθει πιο κοντά στην Ευρώπη και όχι να απομακρυνθεί περαιτέρω καλεί την Τουρκία η Κομισιόν ύστερα από το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής 16/4, το οποίο κέρδισε ο Erdogan εν μέσω έντονων αντιδράσεων της αντιπολίτευσης για νοθεία στην καταμέτρηση ψήφων.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε υπόψη της και εξέτασε προσεκτικά το πόρισμα της έκθεσης των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και της Επιτροπής βουλευτών του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με το τουρκικό δημοψήφισμα.
Δεδομένης της μικρής διαφοράς στο αποτέλεσμα και των εκτεταμένων συνεπειών της συνταγματικής αναθεώρησης, καλούμε τις τουρκικές Αρχές να εξετάσουν προσεκτικά τα επόμενα βήματα και να αναζητήσουν όσο το δυνατό μεγαλύτερη εθνική συναίνεση στη συνέχεια του δημοψηφίσματος» ανέφερε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος υπογράμμισε πως είναι αναγκαίο οι Αρχές της Τουρκίας να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να ενθαρρύνουν τη διεξαγωγή ανεξάρτητων ερευνών προκειμένου να διερευνηθούν οι καταγγελίες για παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία.
Ερωτηθείς για το εάν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος μπορεί να επηρεάσει της διαπραγματεύσεις για την κατάργηση του καθεστώτος θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες, ο κ. Σχοινάς απάντησε πως η ΕΕ συνεχίζει να εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της ευρωτουρκικής συμφωνίας και ότι «πρόοδος» έχει σημειωθεί σε πολλούς τους τομείς, όπως η χρηματοδότηση και η επανεγκατάσταση.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής στην Τουρκία – ο Erdogan άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για αυτό το θέμα – ο εκπρόσωπος της Κομισιόν υπογράμμισε πως εάν η Τουρκία το κάνει πράξη, «θα είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι δεν θέλει να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης