Τελευταία Νέα
Διεθνή

Nouy (SSM): Οι τράπεζες να καταθέσουν σχέδιο για τα NPLs - Δεν υπάρχει ενιαία λύση

Nouy (SSM): Οι τράπεζες να καταθέσουν σχέδιο για τα NPLs - Δεν υπάρχει ενιαία λύση
«Ο μεγάλος όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων εμποδίζει την τράπεζα από το να είναι κερδοφόρα»
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ζητήσει από τις τράπεζες να παρέχουν ένα λεπτομερές σχέδιο για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, επισήμανε η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Daniele Nouy, η οποία παραδέχτηκε επίσης πως δε γίνεται να υπάρξει μία ενιαία λύση για όλα τα τραπεζικά ιδρύματα.
Όπως σημείωσε, σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, το σημαντικό είναι οι τράπεζες να θέσουν τα θεμέλια για μη δημιουργία νέων NPEs και NPLs τα αμέσως επόμενα χρόνια, καθώς η αντιμετώπισή τους παραμένει «η ύψιστη προτεραιότητα για την Ε.Κ.Τ.».
«Ο μεγάλος όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων εμποδίζει την τράπεζα από το να είναι κερδοφόρα.
Επιπλέον, βλάπτει την εγχώρια οικονομία, λόγω του ότι δεν μπορούν να χορηγηθούν δάνεια», τόνισε.
Επισημαίνεται ότι ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων εντός του νομισματικού μπλοκ αγγίζει τα 921 δισ. ευρώ!
Η κα Nouy αναφέρθηκε και στο παραπαίον τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας, υπογραμμίζοντας πως η εγχώρια κυβέρνηση πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για τη διάσωση των τραπεζών που έχουν πρόβλημα, όπως η Monte dei Paschi.
Κλείνοντας, απαντώντας στην ερώτηση «γιατί οι τράπεζες δεν είναι τόσο κερδοφόρες», η αξιωματούχος σημείωσε πως αυτό οφείλεται στα χαμηλά επιτόκια αλλά και τα NPLs, όπως προαναφέρθηκε.
Ωστόσο, παρατήρησε ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του κόστους, με αποτέλεσμα να βελτιώσουν τα οικονομικά τους μεγέθη.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης