Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Οι οικονομικές πολιτικές Trump αυξάνουν τον κίνδυνο για μία νέα χρηματοπιστωτική κρίση

ΔΝΤ: Οι οικονομικές πολιτικές Trump αυξάνουν τον κίνδυνο για μία νέα χρηματοπιστωτική κρίση
Το Ταμείο «απαντά» στους Ρεπουμπλικάνους πως τα επαναπατριζόμενα κεφαλαία θα χρησιμοποιηθούν για επαναγορές μετοχών 
Η μείωση των φορολογικών συντελεστών και η χαλάρωση του ρυθμιστικού πλαισίου για τις τράπεζες, γνωστού ως «Dodd-Frank», που έχει υποσχεθεί (αλλά δεν έχει εφαρμόσει…) η κυβέρνηση του Donald Trump αυξάνουν τον κίνδυνο για μία νέα χρηματοπιστωτική κρίση, όπως το 2008, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεση «Global Financial Stability Report» που δημοσιεύθηκε σήμερα 19 Απριλίου 2017.
Το Ταμείο αναγνωρίζει πως οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν μειωθεί κατά τους τελευταίους έξι μήνες, εν μέσω της ισχυρότερης παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και των υψηλότερων επιτοκίων που έχουν βελτιώσει τα κέρδη των τραπεζών.
Ωστόσο, στην περίπτωση των Η.Π.Α., προειδοποιεί ότι η υψηλής μόχλευσης αμερικανικές εταιρείες δεν είναι σε θέση να αυξήσουν τη ρευστότητά τους από τις μεταρρυθμίσεις της εγχώριας κυβέρνησης.
Μάλιστα, το Ταμείο «απαντά» στους Ρεπουμπλικάνους πως τα επαναπατριζόμενα κεφαλαία λόγω του χαμηλότερου φορολογικού συντελεστή (από το 35% στο 15% - 20%) θα χρησιμοποιηθούν για επαναγορές μετοχών και λοιπών περιουσιακών στοιχείων, και όχι επενδύσεις.
Επίσης, επικαλείται και ιστορικά στοιχεία, καθώς τα έτη 1986 και 2004, οπότε άλλαξε προς το ευνοϊκότερο για τις επιχειρήσεις η φορολογία, ακολούθησαν δύο άνευ προηγουμένου κρίσεις (1990 και 2008).
Στα του ρυθμιστικού πλαισίου για τις τράπεζες, εκτιμά ότι μία σύσφιξη του συνόλου κανόνων θα μπορούσε να φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τα πιο αδύναμα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα., επισημαίνοντας πως οι απώλειες θα βαρύνουν και τις ασφαλιστικές εταιρείες, τα αμοιβαία κεφάλαια και τα συνταξιοδοτικά ταμεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης