Τελευταία Νέα
Διεθνή

BBC: Πως ο δυτικός πολιτισμός θα μπορούσε να καταρρεύσει;

tags :
BBC: Πως ο δυτικός πολιτισμός θα μπορούσε να καταρρεύσει;
H δημοκρατική και φιλελεύθερη κοινωνία θα αποτύχει, ενώ οι ισχυρότερες κυβερνήσεις, όπως η Κίνα θα είναι οι νικητές, επισημαίνει ένας καθηγητής
Συνδυάζοντας τη δυτική οικονομία με ένα σταθερό ποδήλατο το BBC σε σχετικό άρθρο-ανάλυση αναφέρεται στο ενδεχόμενο κατάρρευσης του δυτικού πολιτισμού.
Κάποια στιγμή ο οικονομολόγος Benjamin Friedman συνέκρινε τη σύγχρονη δυτική κοινωνία με ένα σταθερό ποδήλατο, του οποίοι οι τροχοί παραμένουν σε κίνηση λόγω της οικονομικής ανάπτυξης.
Σε περίπτωση που η προς τα εμπρός κίνηση επιβραδυνθεί ή σταματήσει, οι πυλώνες που καθορίζουν την κοινωνίας μας και τη δημοκρατία μας, οι ατομικές ελευθερίες, η κοινωνική ανοχή και πολλά άλλα θα αρχίσουν την ταλάντευση.
Όταν δεν θα υπάρχει κάποιος τρόπος για να ξαναποκτήσουμε τον έλεγχο, τότε θα έρθουμε αντιμέτωποι με την κατάρρευση της κοινωνίας.
Σύμφωνα με το BBC, τέτοιες καταρρεύσεις έχουν συμβεί πολλές φορές στην ανθρώπινη ιστορία, και κανένας πολιτισμός (όσο μεγάλος κι αν είναι) δεν μένει απρόσβλητος.
Ανεξάρτητα από το πόσο καλά πάνε τα πράγματα στην παρούσα στιγμή, η κατάσταση μπορεί πάντα να αλλάξει.
Αφήνοντας κατά μέρος τα κοσμοϊστορικά γεγονότα -όπως το χτύπημα από έναν αστεροειδή, ο πυρηνικός χειμώνας, ή θανατηφόρα πανδημία- η ιστορία μας λέει ότι είναι συνήθως μια πληθώρα παραγόντων που συμβάλλουν στην κατάρρευση.
Πλέον το ερώτημα που τίθεται είναι ποιοι από αυτούς τους παράγοντες έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνιση τους.
Αναφερόμενο στην Ευρώπη, το BBC, επισημαίνει ότι οι δυτικές κοινωνίες μπορεί να μην έχουν ένα βίαιο και δραματικό τέλος.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι πολιτισμοί απλά «ξεθωριάζουν».
«Οι δυτικές χώρες δεν πρόκειται να καταρρεύσουν, αλλά η ομαλή λειτουργία και ο φιλικός χαρακτήρας της δυτικής κοινωνίας θα εξαφανιστούν, γιατί η ανισότητα πρόκειται να εκραγεί» επισημαίνει ο Jorgen Randers καθηγητής BI Norwegian Business School.
«H δημοκρατική και φιλελεύθερη κοινωνία θα αποτύχει, ενώ οι ισχυρότερες κυβερνήσεις, όπως η Κίνα θα είναι οι νικητές» επεσήμανε ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης