Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Τα 5 βασικά ρίσκα για τη May ενόψει των πρόωρων εκλογών στη Βρετανία

CNBC: Τα 5 βασικά ρίσκα για τη May ενόψει των πρόωρων εκλογών στη Βρετανία
Χθες (18/4/2017) η πρωθυπουργός της Βρετανίας ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές στις 8 Ιουνίου
Στην απόφαση της Theresa May να προκαλέσει πρόωρες εκλογές σε μια προσπάθεια για τον σχηματισμό κυβέρνησης ώστε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit αναφέρεται το CNBC.
Με το κόμμα των Συντηρητικών να προηγείται στις δημοσκοπήσεις με προβάδισμα 25 μονάδων, οι εκλογές είναι μια ευκαιρία για περισσότερες έδρες στη Βουλή.
Ωστόσο, η πρόσφατη ιστορία δείχνει ότι οι δημοσκοπήσεις θα πρέπει να παρακολουθούνται με ιδιαίτερη προσοχή και η απόφαση της May μπορεί τελικά να επιφέρει περισσότερη αβεβαιότητα.

Ημέρα κρίσης για τη May

Η απόφαση της May για πρόωρες εκλογές θεωρείται ότι απέχει από την προσέγγιση «Brexit σημαίνει Brexit».
Η πρωθυπουργός, η οποία είχε προηγουμένως πει ότι δεν υπήρχε θέμα πρόωρων εκλογών πριν το 2020, εξελέγη το 2016 όχι από τον λαό, αλλά από το κόμμα της μετά την παραίτηση του David Cameron.
Μια νίκη τον Ιούνιο, συνεπώς, είναι σημαντική όχι μόνο για την εξασφάλιση μεγαλύτερης δύναμης για τους Συντηρητικούς, αλλά και για την επικύρωση της από τον βρετανικό λαό.
«Το βασικό πολιτικό ρίσκο είναι ότι η May βάζει ένα στοίχημα με την προσωπική της δημοτικότητα» αναφέρεται σε note της Teneo Intelligence.

Εν αμφιβόλω το «σκληρό Brexit»

Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν πλέον περιθώριο 50 ημερών για να οργανώσουν τις εκστρατείες τους ενόψει των εκλογών.
Ενώ η May έχει ήδη ενεργοποίηση το άρθρο 50 για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, τα φιλο-ευρωπαϊκά κόμματα πιθανότατα θα απευθυνθούν σε εκείνους που είχα ψηφίσει «ναι» στο δημοψήφισμα με τη δέσμευση να επανεξετάσουν τη διαδικασία του Brexit.

Αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό

Ο βρετανικός λαός έχει να είναι απογοητευμένος από το πολιτικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Παρά το γεγονός ότι η May είναι πρώτη στις δημοσκοπήσεις, αυτές οι εκλογές κάθε άλλο παρά ασφαλείς και εύκολες είναι, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι οι Βρετανοί θα μπορούσαν να απομακρυνθούν από τα παραδοσιακά κόμματα.
Αυτή η μετατόπιση του τοπίου αφήνει το δρόμο ανοιχτό για μια εντελώς νέα κυβέρνηση.
Ενώ εσωτερικές διαιρέσεις εντός του Εργατικού κόμματος δείχνουν ότι ο αρχηγός τους Jeremy Corbyn θα ήταν απίθανο να εξασφαλίσει μια νίκη, μια συμφωνία συνασπισμού θα μπορούσε βγάλει εκτός κούρσας τους Συντηρητικούς.

Περαιτέρω απογοήτευση για την Ευρώπη

Οι νέες εκλογές θα ενισχύσουν την αναταραχή στις διαπραγματεύσεις για το Brexit και -ενόψει των εκλογών στη Γαλλία και στη Γερμανία- εκτιμάται ότι η 2ετής περίοδος θα ξεπεραστεί.

Η αυξημένη αβεβαιότητα για τις αγορές

Βέβαια, ο τελευταίος κίνδυνος θα μπορούσε να είναι για τις αγορές, που έχουν υποστεί μια δύσκολη διαδρομή μετά το βρετανικό δημοψήφισμα.
Σύμφωνα με τον Dean Turner, οικονομολόγος της UBS Wealth Management, «η χθεσινή αντίδραση της αγοράς είναι δικαιολογημένη αλλά θα πρέπει επίσης να δούμε τι θα συμβεί τις επόμενες 50 ημέρες».
Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, ο ίδιος αναμένει ότι ο αντίκτυπος στην οικονομία θα είναι «ελάχιστος», με τα κέρδη διαδραματίζουν έναν πιο σημαντικό ρόλο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης