Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: «Καπνός» γίνεται ο άνθρακας στην Ευρώπη - Με γρήγορους ρυθμούς η μετάβαση στην «καθαρή» ενέργεια

Bloomberg: «Καπνός» γίνεται ο άνθρακας στην Ευρώπη - Με γρήγορους ρυθμούς η μετάβαση στην «καθαρή» ενέργεια
Μετά από αιώνες χρήσης, η καύση του άνθρακα μπορεί να εξαφανιστεί μέσα σε μια δεκαετία
Το μεγάλο «αντίο» για τον άνθρακα στην Ευρώπη επιταχύνεται, καθώς το κόστος της μετατόπισης στην πράσινη ενέργεια σημειώνει «βουτιά».
Εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Drax Group Plc, STEAG GmbH στο Uniper SE προχωρούν με ρυθμό ρεκόρ στο κλείσιμο ή τη μετατροπή γεννητριών καύσης άνθρακα στην Αυστρία και το Ηνωμένο Βασίλειο, και ανταγωνίζονται τη φθηνότερη αιολική και ηλιακή ενέργεια.
Μετά από περισσότερα από 500 χρόνια από τη χρήση του άνθρακα -που τροφοδότησε τη βιομηχανική επανάσταση, αλλά και την υπερθέρμανση- η Ευρώπη απλά δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά πια και κινείται σε άλλο δρόμο.
«Βρισκόμαστε σε ένα διαφορετικό κόσμο καυσίμου και τιμής», δήλωσε ο Johannes Truby, αναλυτής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας που εδρεύει στο Παρίσι σύμφωνα με το Bloomberg.
Από το 2012, ο οργανισμός έχει μειώσει τις προοπτικές τς για τη χρήση άνθρακα στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2030 κατά 12% και τώρα προβλέπει ότι μόλις 114 γιγαβάτ παραγωγικής ικανότητας θα παραμείνουν μέχρι τότε, σε σύγκριση με τα 177 γιγαβάτ το 2014, σύμφωνα με τα τελευταία ετήσια στοιχεία.
Χώρες συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Αυστρία και τη Φινλανδία έχουν προχωρήσεις σε σταδιακή κατάργηση του άνθρακα, με πολιτικές που οδηγούν στον τερματισμό της χρήσης του για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.



Σε άλλα μέρη του κόσμου τα ορυκτά καύσιμα είναι σε έναν αγώνα «ζωής και θανάτου», επειδή η πράσινη ενέργεια παράγει φθηνό ηλεκτρισμό και απασχολεί περισσότερους ανθρώπους.
Ακόμα και στις ΗΠΑ, όπου ο πρόεδρος Donald Trump δεσμεύτηκε να μειώσει τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές για να αναβιώσει τις θέσεις εργασίας στον άνθρακα, πολλές μονάδες δεν μπορούν να ανταγωνιστούν το άφθονο και χαμηλού κόστους φυσικό αέριο.
Στο μεγαλύτερο εργοστάσιο με καύση άνθρακα στην Ευρώπη στη γερμανική πόλη του Voerde, τρεις καμινάδες ύψους 250 μέτρα (820 πόδια) παραμένουν αδρανής μετά από περισσότερο από μισό αιώνα.
Είχαν χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία 2,2 γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας για 4,5 εκατομμύρια σπίτια πριν ο ιδιοκτήτης STEAG γυρίσει το διακόπτη απενεργοποίησης τις τελευταίες εβδομάδες.
Η πολιτική Energiewende της γερμανικής κυβέρνησης είναι η στροφή της χώρας σε περισσότερη ηλιακή και αιολική ενέργεια, η οποία έχει δημιουργήσει ένα πλεόνασμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και οδήγησε τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγάλη υποχώρηση.
Ακριβώς αυτό το μήνα, ο ρυθμιστής δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος δικτύου αναθέτει συμβάσεις για την κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων που, για πρώτη φορά, αναμένεται να είναι κερδοφόρα χωρίς επιδοτήσεις.



Στη Γερμανία, 27 μονάδες 6,6 γιγαβάτ, με ισχύ για 13 εκατομμύρια σπίτια βρίσκονται σε αναμονή για έγκριση κλεισίματος ανέρχονται σε 27. Την 1η Απριλίου, η RWE AG και STEAG έκλεισε δύο σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δυναμικότητας 695 μεγαβάτ ο καθένας, επειδή λειοτυργούσαν με ζημία.
Στη Γαλλία η Engie Α.Ε. πέρυσι πώλησε ή ανακοίνωσε το κλείσιμο περισσότερο από το ήμισυ των 15 γιγαβάτ μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα σε όλο τον κόσμο ως μέρος ενός σχεδίου για έξοδο από το καύσιμο μέχρι το τέλος του 2018. Η Electricite de France SA ανακοίνωσε την πώληση επιχείρηση εμπορίας άνθρακα.
Στη Δανία, η Dong Energy A / S, δήλωσε ότι θα αποχωρήσεις από τον άνθρακα μέχρι το 2023, εξαλείφοντας ένα καύσιμο που αντιπροσωπεύει το 46% της τρέχουσας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης