Τελευταία Νέα
Διεθνή

DW: Θέμα αξιοπιστίας του ΔΝΤ - Παραμένουν οι διαφορές με την Ευρώπη για το ελληνικό χρέος

DW: Θέμα αξιοπιστίας του ΔΝΤ - Παραμένουν οι διαφορές με την Ευρώπη για το ελληνικό χρέος
Μόλις τον Οκτώβριο του 2016 τα στελέχη του επέμεναν ότι το πλεόνασμα του 2016 θα είναι μόλις 0,1%, ενώ τώρα λένε ότι το έτος έκλεισε με 3,3%
Στην τεράστια απόκλιση των στόχων για τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδας αλλά και για το θέμα του ελληνικού χρέους αναφέρεται η Deutsche Welle με αφορμή την έκθεση του ΔΝΤ για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, όπου περιλαμβάνονται και προβλέψεις για την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι δεν θα επιτευχθεί ο στόχος για το 2018 που έχει τεθεί στο Μνημόνιο, δηλαδή πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, αλλά αυτό θα κινηθεί στο 2% και επιμένει πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Επίσης εκτιμά ότι το 2016 έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 3,3%, και προβλέπει ότι το 2017 αυτό θα υποχωρήσει στο 1,7%, στα επίπεδα δηλαδή που έχει δεσμευθεί η Ελλάδα στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος.
Ωστόσο, στη συνέχεια, και συγκεκριμένα για το 2018, εκτιμά ότι δεν θα επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί στο Μνημόνιο, δηλαδή πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, αλλά αυτό θα κινηθεί στο 2%, για δε την περίοδο από το 2019 έως και το 2022 τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν θα υπερβαίνουν το 1,5%.
Είναι σαφές ότι είναι τεράστια η απόσταση από το 3,5% που ζητούν οι Ευρωπαίοι εταίροι, ένα ποσοστό που οι πάντες συμφωνούν ότι αποτελεί υπερβολικό και εν πολλοίς ανέφικτο στόχο.
«Πάντως, από τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ τίθεται εκ των πραγμάτων ζήτημα αξιοπιστίας του, καθώς μόλις τον περασμένο Οκτώβριο τα στελέχη του επέμεναν ότι το πλεόνασμα του 2016 θα είναι μόλις 0,1%.
Τα επίσημα στοιχεία δεν δείχνουν να επιβεβαιώνουν τους υπολογισμούς τους και να δικαιώνουν την επιλογή του να επιμένει σε εξαιρετικά απαισιόδοξα σενάρια.
Οι προβλέψεις απορρέουν από τα προκαταρκτικά στοιχεία της 15ης Φεβρουαρίου και θα επικαιροποιηθούν μετά τη αυριανή δημοσιοποίηση των οριστικών στοιχείων της Εurostat» επισημαίνεται στο δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Το ελληνικό χρέος

Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, το Ταμείο προβλέπει ότι θα παραμείνει και το 2017 και το 2018 στο ύψος που ήταν πέρυσι, πέριξ του 181% του ΑΕΠ.
Από το 2019 προβλέπεται αποκλιμάκωση του στο 174% για να μειωθεί το 2022 στο 163%.
«Εάν οι προβλέψεις αποδειχθούν σωστές, και η αλήθεια είναι πως με βάση τη μέχρι τώρα εμπειρία, αυτό είναι ένα μεγάλο ''εάν'', στις αρχές του 2019 δεν θα υπάρξει μόνο το νέο ''κούρεμα'' των συντάξεων, αλλά και η μείωση του αφορολογήτου, ενώ αμφισβητείται η εφαρμογή των λεγόμενων αντιμέτρων» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.

(Πρώτη ενημέρωση 12:01, 20 Απριλίου 2017)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης