Τελευταία Νέα
Διεθνή

Schaeuble: Οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης για την οικονομία είναι πιο ρεαλιστικές από του ΔΝΤ

Schaeuble: Οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης για την οικονομία είναι πιο ρεαλιστικές από του ΔΝΤ
«Πιστεύω ότι το πρόγραμμα είναι ΟΚ, νομίζω ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος»
Την αισιοδοξία του για συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble.
Μάλιστα, είπε πως οι οικονομικές προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι πιο «ρεαλιστικές» σε σχέση με του Δ.Ν.Τ.
Αίσθηση προκάλεσε η δήλωσή του πως «κάποιες χώρες έχουν προβλήματα, επειδή δεν εφάρμοσαν «δυσάρεστες μεταρρυθμίσεις»...
«Πιστεύω ότι το πρόγραμμα είναι ΟΚ, νομίζω ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος.
Και πριν η κυβέρνηση του Σαμαρά αναγκασθεί να πάει σε εκλογές γιατί δεν είχε την πλειοψηφία για να επιλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας η Ελλάδα είχε πρόσβαση στις αγορές.
Και μετά λόγω των εκλογών και όλων όσων συνέβησαν η τεράστια ζημιά (δεν τα κατάφερε).
Είναι πιθανό αν κάνουν το 50% περίπου όσων υποσχέθηκαν (η ελληνική κυβέρνηση)», είπε επίσης για τη χώρας μας.

Επίσης, εξέφρασε την πεποίθηση πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα μπορούσε να αναλάβει τον ρόλο του Δ.Ν.Τ. στο άμεσο μέλλλον. 
«Εάν υπάρξουν νέα προγράμματα βοήθειας για χώρες του ευρώ, θα πρέπει να είναι χωρίς το Δ.Ν.Τ.», διαμήνυσε.
Ο κ. Schaeuble αναφέρθηκε και στις εξελίξεις που ταλανίζουν το ευρωπαϊκό μπλοκ, σημειώνοντας μάλιστα πως μία πίεση την τρέχουσα χρονική περίοδο για περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση «δεν είναι ρεαλιστική».
Μιλώντας από την Ουάσινγκτον, ενόψει της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (21-23 Απριλίου 2017), ο κ. Schaeuble τόνισε πως στη μετά-Brexit εποχή η Ε.Ε. χρειάζεται «ευέλικτες ταχύτητες» για τα κράτη – μέλη της.
Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη, υπογράμμισε πως πρέπει να πρέπει να διατηρηθεί ένα «ισχυρό» ευρώ, το οποίο και θα βοηθήσει και θα έχει στόχο την επίλυση πολλών προβλημάτων του νομισματικού μπλοκ.
«Δεν υπάρχει χρημάτων από τις κεντρικές τράπεζες, αλλά έλλειψη παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας», είπε χαρακτηριστικά. 
Kατά τα άλλα συνέστησε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μία αλλαγή πολιτικής και αύξηση των επιτοκίων.
Δεν είναι κακή ιδέα, αν η ΕΚΤ και άλλες κεντρικές τράπεζες αρχίσουν να ακολουθούν το παράδειγμα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) και αλλάξουν τη νομισματική τους πολιτική, τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Εκφράζοντας εξάλλου την αντίθεσή του εκ νέου με τη χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υποστήριξε, πως δεν μειώνονται έτσι  οι κίνδυνοι μίας νέας οικονομικής κρίσης. Μάλλον αυξάνονται, σημείωσε νόημα.
Επιπλέον ο Schaeuble τόνισε, πως το πλεόνασμα του εμπορικού ισοζυγίου της Γερμανίας είναι αποτέλεσμα της ποιότητας των προιόντων της και όχι χειραγώγηση των ισοτιμιών.       

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης