Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο πραγματικός κόσμος του πετρελαίου προειδοποιεί τις χρηματοπιστωτικές αγορές

Ο πραγματικός κόσμος του πετρελαίου προειδοποιεί τις χρηματοπιστωτικές αγορές
Ενδείξεις «αδυναμίας» διαπιστώνει η φυσική αγορά του μαύρου χρυσού...
Η φυσική αγορά του πετρελαίου Brent δείχνει «σημάδια αδυναμίας», καθώς μειώνονται οι αγορές στην Ασία, η εισροή αμερικανικού αργού στην Ευρώπη και οι προμήθειες, γεγονότα που σε συνδυασμό μπορούν να προκαλέσουν «τριγμούς» στη Βόρεια Θάλασσα.
Η «αδυναμία» έρχεται σε μια εποχή που οι κερδοσκόποι άρχισαν να ανοικοδομούν τις διογκωμένες θέσεις τους μετά από πωλήσεις τον περασμένο μήνα, στοιχηματίζοντας ότι η αγορά θα ενισχυθεί το δεύτερο τρίμηνο.
Ωστόσο, οι φυσικοί traders πετρελαίου Brent λένε ότι το αντίθετο συμβαίνει μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το Bloomberg.
«Πρέπει να δούμε ότι η αγορά θα έχει πραγματικά ελλείμματα για την αύξηση των τιμών του πετρελαίου», δήλωσε ο Giovanni Staunovo, αναλυτής εμπορευμάτων της UBS Group AG στη Ζυρίχη.
«Εάν αυτό είναι προσωρινό, θα μπορούσε να ξεπεραστεί, αλλά πρέπει να παρακολουθηθεί.
Η «αδυναμία» είναι ιδιαίτερα ορατή στα αποκαλούμενα χρονικά περιθώρια - τη διαφορά τιμής μεταξύ των συμβάσεων για παράδοση σε διαφορετικές περιόδους –που αντικατοπτρίζει ένα αυξανόμενο πλεόνασμα και θα μπορούσε να αναγκάσει τους traders να αναζητήσουν δεξαμενόπλοια ως προσωρινές πλωτές εγκαταστάσεις αποθήκευσης.
Το Brent Ιουνίου-Ιουλίου μειώθηκε ασυνήθιστα κατά 55 σεντ το βαρέλι.
Η αρνητική δομή είναι γνωστή στον κλάδο ως contango.
«Κοιτάξτε προσεκτικά το Brent contango», δήλωσε ο Jan Stuart, οικονομολόγος ενέργειας στην Credit Suisse Securities LLC στη Νέα Υόρκη.
«Τα χρονικά περιθώρια του Bellwether Brent έχουν διευρυνθεί κατά εποχιακό τρόπο».
Στον κόσμο των συμβάσεων διαφοράς, που επιτρέπουν στους εμπόρους να ασφαλίσουν την έκθεση σε τιμές για τις αποστολές αργού πετρελαίου της Βόρειας Θάλασσας εβδομαδιαίως, η διασπορά CFD υποχώρησε, αυτή την εβδομάδα, 1,84 δολάρια το βαρέλι, η ασθενέστερη από τα τέλη Νοεμβρίου.
Πριν από ένα μήνα, τα παρόμοια CFD διαπραγματεύονταν μόλις 50 λεπτά το βαρέλι χαμηλότερα.
«Δεν θα πάρει πολύ καιρό πριν δούμε πρωτοσέλιδα για την πλωτή αποθήκευση που αρχίζει και πάλι να αυξάνεται», δήλωσε ο Olivier Jakob, επικεφαλής της PetroMatrix GmbH, πετρελαϊκός σύμβουλος, στο Zug της Ελβετίας.

Πιο αδύναμες διαφορές

Οι διαφορές μεταξύ φυσικών βαθμών και σημείων αναφοράς έχουν επίσης εξασθενήσει τις τελευταίες εβδομάδες.
Η Glencore Plc, αγόρασε την περασμένη Πέμπτη από τη γαλλική Total SA ένα φορτίο αργού Brent με 1 δολάριο ανά βαρέλι κάτω από το βασικό σημείο αναφοράς της Βόρειας Θάλασσας, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη έκπτωση σε 22 μήνες.
Οι traders πετρελαίου δήλωσαν ότι αρχικά η προσπάθεια του ΟΠΕΚ ήταν επιτυχής, οδηγώντας τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερα και περιορίζοντας το χρονικό περιθώριο.
Όμως, η ομάδα ήταν θύμα της δικής της επιτυχίας, καθώς οι ίδιες χώρες έβγαλαν από τις αποθήκες το αργό, πλημμυρίζοντας μια ήδη αδύναμη φυσική αγορά.
Οι υψηλότερες ονομαστικές τιμές αύξησαν επίσης τους παραγωγούς σχιστολιθικών πετρωμάτων των ΗΠΑ.
Παράλληλα οι traders ανέφεραν σιωπηρή ζήτηση στην Ασία, λέγοντας ότι τα κινεζικά ανεξάρτητα διυλιστήρια - γνωστά ως «τσαγιέρες» - έχουν μειώσει δραματικά την αγορά μετά από έντονες εισαγωγές νωρίτερα αυτό το έτος.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης