Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμια Τράπεζα: Μείωση κατά 2,4% των εμβασμάτων το 2016 προς τον αναπτυσσόμενο κόσμο - Πρόβλημα για τις φτωχές χώρες

Παγκόσμια Τράπεζα: Μείωση κατά 2,4% των εμβασμάτων το 2016 προς τον αναπτυσσόμενο κόσμο  -  Πρόβλημα για τις φτωχές χώρες
Η Ινδία  είναι πρώτη στην πτώση του ποσού των εμβασμάτων με μία μείωση  8,9% ή 62,7 δισ. δολάρια. Το 2016, παρέμεινε ο κορυφαίος αποδέκτης εμβασμάτων παγκοσμίως
Για πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια, τα εμβάσματα των αλλοδαπών, που εργάζονται σε κράτη με οικονομική ευρωστία  προς τις αναπτυσσόμενες χώρες μειώθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο έτος το 2016, μια τάση που στερεί από τα φτωχά έθνη από μια βασική πηγή εισοδήματος, σύμφωνα με νέα έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, τα εμβάσματα, που καταγράφηκαν επισήμως στον αναπτυσσόμενο κόσμο ανήλθαν σε 429 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016 και μειώθηκαν κατά 2,4% από 440 δισεκατομμύρια δολάρια το 2015.
Τα εμβάσματα παγκοσμίως, τα οποία περιλαμβάνουν ροές προς χώρες υψηλού εισοδήματος, μειώθηκαν κατά 1,2% σε 575 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016 από 582 δισ. δολάρια το 2015.
«Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου και η εξασθενημένη οικονομική ανάπτυξη στις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου και στη Ρωσία επιβαρύνονται με τις ροές εμβασμάτων στη Νότια Ασία και την Κεντρική Ασία, ενώ η ασθενής ανάπτυξη στην Ευρώπη έχει μειώσει τις ροές προς τη Βόρεια Αφρική και την υποσαχάρια Αφρική» αναφέρει η έκθεση.
Η μείωση των εμβασμάτων, όταν εκτιμήθηκε, επιδεινώθηκε από το ασθενέστερο ευρώ, τη βρετανική λίρα και το ρωσικό ρούβλι έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, επισημαίνει η Παγκόσμια Τράπεζα.
Πολλές μεγάλες χώρες με σημαντικά εμβάσματα είδαν περικοπές.
Η Ινδία  είναι πρώτη στην πτώση του ποσού των εμβασμάτων με μία μείωση  8,9% ή 62,7 δισ. δολάρια. Το 2016, παρέμεινε ο κορυφαίος αποδέκτης εμβασμάτων παγκοσμίως.
«Τα εμβάσματα αποτελούν σημαντική πηγή εισοδήματος για εκατομμύρια οικογένειες στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ως εκ τούτου, η αποδυνάμωση των ροών εμβασμάτων μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην ικανότητα των οικογενειών να λαμβάνουν υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση ή σωστή διατροφή», είπε η Rita Ramalho, υψηλόβαθμο στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Το πρόβλημα της αυξανόμενης μετανάστευσης εγείρει νέες ανησυχίες σχετικά με τα εμβάσματα, καθώς οι πλούσιες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ υπό τον Donald Trump, απειλούν να τα φορολογήσουν.
Ο Trump υποστηρίζει ότι αυτός είναι ένας τρόπος να πληρώσει το Μεξικό για το τείχος στα σύνορα με τις ΗΠΑ.
«Πολλές χώρες υψηλού εισοδήματος που φιλοξενούν πολλούς μετανάστες εξετάζουν τη φορολόγηση των εξωτερικών εμβασμάτων, εν μέρει για την αύξηση των εσόδων και εν μέρει για την αποθάρρυνση των μεταναστών χωρίς νόμιμα έγγραφα.
Ωστόσο, οι φόροι επί των εμβασμάτων είναι δύσκολα διαχειρίσιμοι  και είναι πιθανό να οδηγήσουν σε υπόγειες ροές χρημάτων», εκτιμά η  Παγκόσμια Τράπεζα.
Ωστόσο, οι προβλέψεις για ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη θα ενισχύσουν πάλι τα εμβάσματα φέτος, προσθέτει στην έκθεσή της.
«Σύμφωνα με τις βελτιωμένες παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, τα εμβάσματα στις αναπτυσσόμενες χώρες αναμένεται να ανακάμψουν φέτος, αυξανόμενες κατά 3,3% περίπου στα 444 δισ. δολάρια το 2017», αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης