Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Ξεκίνησε σήμερα (22/4) η ψηφοφορία των Γάλλων του εξωτερικού για τις προεδρικές εκλογές

Reuters: Ξεκίνησε σήμερα (22/4) η ψηφοφορία των Γάλλων του εξωτερικού για τις προεδρικές εκλογές
Macron, Le Pen, Melenchon και Fillon συγκεντρώνουν από 20% ως 25% και διεκδικούν τις δύο θέσεις για τον δεύτερο γύρο (7/5)
Στις περιοχές που ανήκουν στη Γαλλία, αλλά βρίσκονται εκτός της επικράτειάς της, όπως για παράδειγμα στη Χαβάη, οι κάτοικοι άρχισαν να ψηφίζουν το Σάββατο 22/4 για τις προεδρικές εκλογές, όπως μεταδίδει το Reuters.
Επισήμως ο πρώτος γύρος είναι προγραμματισμένος για αύριο Κυριακή 23/4 με τη συμμετοχή 47 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων Γάλλων ψηφοφόρων.
Αλλά υπάρχει και 1 εκ. κατοίκων σε απομακρυσμένες περιοχές όπως η Γαλλική Πολυνησία, η Γουαδελούπη, η Γαλλική Γουιάνα και η Μαρτίνικα, όπου η ψηφοφορία άρχισε νωρίτερα προκειμένου να μην επηρεαστούν από τα αποτελέσματα στη μητροπολιτική Γαλλία που αναμένονται στις 20:00 ώρα Ελλάδας.
Ο πρώτος γύρος θα στείλει 2 από τους 11 υποψήφιους στον επαναληπτικό δύο εβδομάδες μετά (7/5), έτσι ώστε να αναδειχτεί ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας.
Με δύο από τους υποψήφιους, που είναι κατά της παγκοσμιοποίησης και οι πολιτικές τους μπορεί να προκαλέσουν ρωγμές στην ΕΕ, να βρίσκονται ανάμεσα στους τέσσερις επικρατέστερους για τον δεύτερο γύρο, οι εκλογές έχουν μεγάλη σημασία για τη διεθνή πολιτική σκηνή και τις αγορές.
Μετά το Brexit και την εκλογή του Trump στις ΗΠΑ, ελάχιστοι αναλυτές τολμούν να αποκλείσουν ένα τρίτο σοκ και όλα τα αποτελέσματα είναι πιθανά σε μία περίοδο αβεβαιότητας για τη Γαλλία.
Οι δημοσκοποπήσεις δίνουν για φαβορί τον κεντρώο υποψήφιο Emmanuel Macron, αλλά δεν έχει δικό του κόμμα και δεν είναι ακόμα μεγάλη πολιτική δύναμη.
Οι τρεις μεγαλύτεροι αντίπαλοί του, σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις, είναι η Marine Le Pen του αντιμεταναστευτικού Εθνικού Μετώπου, που θέλει να εγκαταλείψει και την ευρωζώνη, ο αριστερός Jean Luc Melenchon, που επιθυμεί να αποχωρήσει η Γαλλία από τις διεθνείς συνθήκες εμπορίου και το ΝΑΤΟ και ο συντηρητικός Francois Fillon, που η υστεροφημία του κλονίστηκε από ένα σκάνδαλο νεποτισμού.
"Πιθανή εκλογή της Le Pen ή, του Melenchon θα βάλει το Παρίσι σε άμεση σύγκρουση με την ΕΕ" εκτιμά ο James Shields καθηγητής γαλλικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Aston στο Λονδίνο.
Παρά το γεγονός ότι η Le Pen βρίσκεται στη δεύτερη θέση πίσω από τον Macron στον δεύτερο γύρο, οι δημοσκοπήσεις θεωρούν σχεδόν αδύνατο να νικήσει στον επαναληπτικό.
O Melenchon, αντίθετα, μπορεί να γίνει ο νέος πρόεδρος  της Γαλλίας, σύμφωνα με μερικά σενάρια.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρνουν τους τέσσερις υποψήφιους να συγκεντρώνουν ποσοστά μεταξύ 20% και 25% και με πέντε μονάδες μόνο να τους χωρίζουν τα περιθώρια λάθους είναι αρκετά μεγάλα.
Τα υψηλά ποσοστά αποχής και αναποφάσιστων θα παίξουν επίσης κομβικό ρόλο στις εκλογές.
Οι ψηφοφόροι στο μικρό γαλλικό νησί Saint Pierre & Miquelon στην περιοχή του Καναδά Newfoundland στον Βόρειο Ατλαντικό ήταν οι πρώτοι που ψήφισαν το Σάββατο το πρωί 22/4.
Τα ψηφοδέλτια δεν θα ανοιχτούν, ωστόσο, πριν την Κυριακή 23/4 το βράδυ, όταν θα έχουν κλείσει οι κάλπες και στη μητροπολιτική Γαλλία.
Οι εκλογές θα γίνουν υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με 50 χιλιάδες αστυνομικούς και άλλες δυνάμεις ασφαλείας να έχουν κινητοποιηθεί.
Η Le Parisien έγραψε ότι η γαλλική κυβέρνηση έχει δεχτεί προειδοποίηση από τις μυστικές υπηρεσίες για πιθανή επίθεση στις εκλογές.
Οι βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας θα ακολουθήσουν τον Ιούνιο του 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης