Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters:Οι Γαλλικές εκλογές αποτελούν μεγάλη δοκιμασία για την Ευρώπη

Reuters:Οι Γαλλικές εκλογές αποτελούν μεγάλη δοκιμασία για την Ευρώπη
Το αποτέλεσμα των Γαλλικών εκλογών θα δείξει εάν η λαϊκίστικη παλίρροια που σάρωσε τη Βρετανία και την οδήγησε να ψηφίσει υπέρ του Brexit και η εκλογή του Donald Trump στις Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθεί να αυξάνεται ως ρεύμα 
Η Γαλλία ψήφιζει σήμερα Κυριακή (23/4) για τον πρώτο γύρο μιας -έντονης προεκλογικά- προεδρικής εκλογής, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της Ευρώπης και παρακολουθείται στενά η δοκιμασία του θυμού των Γάλλων ψηφοφόρων προς το πολιτικό κατεστημένο όπως αναφέρει το Reuters.
Περισσότεροι από 50.000 αστυνομικοί περιπολούν στους δρόμους καθώς μόλις πριν από τρεις ημέρες ένας ισλαμιστής σκότωσε έναν αστυνομικό και τραυμάτισε δύο άλλους στην κεντρική λεωφόρο των Ηλισίων.
Οι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν εάν θα υποστηρίξουν έναν κεντρώο ευρωπαΪστή που ευαγγελίζεται μειώσεις στις δημόσιες δαπάνες, έναν ακροαριστερό ευρωσκεπτικιστή ή τον πρώτο πρόεδρο της Γαλλίας που θα κλείσει τα σύνορα και θα δυναμιτίσει το ευρώ .
Το αποτέλεσμα θα δείξει εάν η λαϊκίστικh παλίρροια που σάρωσε τη Βρετανία και την οδήγησε να ψηφίσει υπέρ του Brexit και η εκλογή του Donald Trump στις Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθεί να αυξάνεται ως ρεύμα ή αν αρχίζει να συρρικνώνεται. Άλλωστε το υχηλό ποσοστό των αναποφάσιστων στη Γαλλία αυξάνει την νευρικότητα και την αβεβαιότητα του αποτελέσματος.
Ο Hanan Fanidi, 33χρονος διευθυντής χρηματοοικονομικών αναλύσεων, ήταν ακόμα αναποφάσιστος καθώς έφτασε το πρωί σε εκλογικό τμήμα στο 18ο διαμέρισμα του Παρισιού.
"Δεν πιστεύω σε κανέναν, στην πραγματικότητα, δεν έχω πειστεί ότι κάποιος υποψήφιος θα μπορούσε να προωθήσει λύσεις για τα πράγματα, είμαι πολύ, πολύ απαισιόδοξος", είπε.
Ο 39χρονος πρώην τραπεζίτης Emmanuel Macron, ο οποίος ίδρυσε το κόμμα του μόλις πριν από ένα χρόνο, είναι το φαβορί των δημοσκοπήσεων για τον πρώτο γύρο αν απέναντί του σταθεί διεκδικώντας την προεδρία η ακροδεξιό επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Marine Le Pen.
H πιθανή προκριμματική νίκη και των 2 θα αποτελούσε μεγάλη αλλαγή στο σκηνικό της πολιτικής στη Γαλλία.
Κι αυτό γιατί έτσι ο δεύτερος γύρος δεν θα περιλαμβάνει κανένα από τα κυρίαρχα κόμματα που κυβερνούσαν τη Γαλλία εδώ και δεκαετίες.
Ο συντηρητικός Φρανσουά Φιγιόν επέστρεωε στην πολιτική σκηνή της χώρας μετά από εμπλοκή σε ένα σκάνδαλο, ενώ ο αριστερός υποψήφιος Jean-Luc Melenchon δείχνει ανοδική τάση στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων τις τελευταίες εβδομάδες. Ωστόσο, οποιοσδήποτε από τους τέσσερις έχει την πιθανότητα να επιλεγεί για το γύρο.
Οι υπόλοιποι επτά υποψήφιοι, συμπεριλαμβανομένου του υποψηφίου από το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα Benoit Hamon, υστερούν στις δημοσκοπήσεις.
Το μεσημέρι, η προσέλευση παρά την ηλιοφάνεια σε όλη τη Γαλλία έφτανε σε ποσοστό το 28,54%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία - περίπου το ίδιο ποσοστό δηλαδή όπως και τον πρώτο γύρο του 2012, όπου συμμετείχαν τελικά σχεδόν το 80% των ωηφοφόρων.
Ορισμένες δημοσκοπήσεις είχαν προβλέψει πολύ χαμηλότερη προσέλευση, πλησιάζοντας το 70% που έλαβε ο τότε ηγέτης του εθνικού μετώπου Jean-Marie Le Pen στον δεύτερο γύρο του 2002.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης