Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Μεγάλη ταλαιπωρία στην ψηφοφορία για τους Γάλλους που ζουν σε μεγαλουπόλεις του εξωτερικού

Le Monde: Μεγάλη ταλαιπωρία στην ψηφοφορία για τους Γάλλους που ζουν σε μεγαλουπόλεις του εξωτερικού
Αυτοί οι ψηφοφόροι αντιπροσωπεύουν το 2% του εκλογικού σώματος, δηλαδή, είναι περίπου 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι
Στο Βερολίνο, το Λονδίνο, το Μόντρεαλ, ακόμα και το Χονγκ Κονγκ, οι Γάλλοι του εξωτερικού έπρεπε να είναι οπλισμένοι με υπομονή για να ψηφίσουν την Κυριακή 23/4, καθώς περίμεναν αρκετές ώρες μέχρι να φτάσουν στα εκλογικά κέντρα, γράφει η Le Monde.
Αυτοί οι ψηφοφόροι αντιπροσωπεύουν το 2% του εκλογικού σώματος, δηλαδή, είναι περίπου 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι, είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους του εξωτερικού και μπορούσαν να πάνε να ψηφίσουν πολλές ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στη Γαλλία (8:00).
Σε μερικές πόλεις οι ουρές που σχηματίζονταν ήταν εκατοντάδες μέτρα, αλλά αυτό εξηγείται από τα λίγα εκλογικά κέντρα που υπάρχουν στο εξωτερικό.
Στο Twitter αναρτήθηκαν μερικές εντυπωσιακές φωτογραφίες, όπως από το Μόντρεαλ του Καναδά, όπου 57.762 Γάλλοι επρόκειτο να ψηφίσουν, δηλαδή, 14.000 περισσότεροι από τις εκλογές του 2012.
Μερικοί περιέγραψαν την κατάσταση που τους προκάλεσε οργή, κάνοντας λόγο για σκάνδαλο.
Συγκεκριμένα, ένας ανέφερε ότι πήγε στις 10:00 το πρωί του Σαββάτου 22/4 να ψηφίσει, έφυγε μετά από μία ώρα αναμονής, αφού ένας αστυνομικός του είπε ότι θα χρειαζόταν να περιμένει περίπου τρεις ώρες, επέστρεψε στις 18:30, αλλά η ουρά ήταν ακόμα πιο μεγάλη.
Άρχισαν τότε να ακούγονται ψίθυροι ότι δεν θα προλάβει όλος ο κόσμος να ψηφίσει, αλλά ο συγκεκριμένος άνθρωπος αποδείχτηκε τυχερός και κατάφερε τελικά να ψηφίσει στις 21:15 μετά από τρεις ώρες αναμονής.
Οι τελευταίοι ψηφοφόροι άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα στις 23:00 και ο άνθρωπος που έκανε την καταγγελία μίλησε για απαράδεκτη και ασυγχώρητη κατάσταση, με τις ουρές να φτάνουν και το 1,5 χιλιόμετρο κάποιες στιγμές.
Όπως στον Καναδά, μεγάλες καθυστερήσεις σημειώθηκαν στην ψηφοφορία και στη Μελβούρνη, ενώ στο Λονδίνο που έχει 42 εκλογικά κέντρα, το προξενείο και το γαλλικό λύκειο στο Γουέμπλεϊ για 93.500 ψηφοφόρους (από συνολικά 200 χιλιάδες Γάλλους), η κατάσταση ήταν κάπως καλύτερα οργανωμένη.
Στο Χονγκ Κονγκ περίμεναν περίπου μία ώρα μέχρι να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, ενώ διπλάσια ήταν η αναμονή στο Τόκυο, αλλά και στις πρεσβείες στο Βιετνάμ και το Τελ Αβίβ.
Ο υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων που είναι επιφορτισμένος με την ψηφοφορία των Γάλλων του εξωτερικού, ανέφερε ότι γενικά δεν υπήρχαν μεγάλα προβλήματα κατά τη διαδικασία, αλλά παρατηρήθηκαν μεγάλες ουρές, ειδικά στο Μόντρεαλ.
Ο υπουργός εξήγησε ότι το πλάνο για τους Γάλλους του εξωτερικού έγινε πάνω στη βάση της συμμετοχής στις εκλογές του 2012.
Αλλά η συμμετοχή πλησίαζε τα (μεγαλύτερα) νούμερα των εκλογών του 2012 και ήδη στο υπουργείο σχεδιάζουν να αυξήσουν τα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού εν όψει του δεύτερου γύρου (7/5), αλλά και να γίνει ηλεκτρονικά η ψηφοφορία για τις βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο του 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης