Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Ο Draghi της ΕΚΤ θα επιλέξει να καταργήσει νωρίτερα την ποσοτική χαλάρωση (QE)

Bloomberg: Ο Draghi της ΕΚΤ θα επιλέξει να καταργήσει νωρίτερα την ποσοτική χαλάρωση (QE)
Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα αναθεωρήσει την στρατηγική τους για την νομισματική πολιτική
Ο Mario Draghi ο επικεφαλής της ΕΚΤ μπορεί να είναι διατεθειμένος να ακολουθήσει ταχύτερη πορεία προς την εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής από ότι πιστεύουν οι οικονομολόγοι αναφέρει το Bloomberg.
Αν και δεν αναμένονται αλλαγές στα επιτόκια ή τις αγορές περιουσιακών στοιχείων κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης 27 Απριλίου, οι περισσότεροι ερωτηθέντες σε έρευνα του Bloomberg αναφέρουν τώρα ότι ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα αναθεωρήσει την στρατηγική τους για την νομισματική πολιτική.
Οι οικονομολόγοι επίσης μείωσαν τις εκτιμήσεις τους για το πόσο χρόνο θα χρειαστεί για να αρχίζει να περιορίζει την ποσοτική χαλάρωση καθώς και το πότε θα ξεκινήσει η αύξηση των επιτοκίων.
Οι δημόσιες αποκλίσεις μεταξύ των υπευθύνων για τη χάραξη πολιτικής τις τελευταίες εβδομάδες τροφοδότησαν την εικασία ότι η ΕΚΤ είναι κοντά στο να αποσύρει τα εξαιρετικά κίνητρα της.
«Αν υποτεθεί ότι δεν θα υπάρξουν σοβαρές κρίσεις, τότε η ΕΚΤ θα θελήσει να ξεκινήσει να υιοθετεί πιο ήπιο ρυθμό", δήλωσε ο Alan McQuaid, οικονομολόγος στο Merrion Capital στο Δουβλίνο.
"Είναι πιθανό να ξεκινήσει με την αλλαγή στην στρατηγική που ακολουθεί μετά τις γαλλικές εκλογές, στη συνέχεια θα ανακοινώσει τα τελικά σχέδια μετά τις γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο και στη συνέχεια να προβεί σε μειώσεις των αγορών ομολόγων».
Η συνεδρίαση στις 27 Απριλίου της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη θα μπορούσε να είναι η επίσημη έναρξη μιας συζήτησης εξόδου, από το QE.
Ο  Draghi δήλωσε μετά τη συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της 9ης Μαρτίου ότι δεν ήταν θέμα της συνάντησης η μείωση του QE της ποσοτικής χαλάρωσης και τόνισε σε ομιλία του στις 6 Απριλίου ότι η οικονομία δεν προσέφερε κανένα λόγο για να «αλλάξει ουσιωδώς τις εκτιμήσεις για τις προοπτικές του πληθωρισμού».
Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ που συμμετείχαν στις συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον στις 21 με 23/4 τόνισαν ότι οι διευκολύνσεις ρευστότητας  δηλαδή ELA παραμένουν διαθέσιμες για την αντιμετώπιση κάθε έντασης στις αγορές.
Δεδομένου ότι η συνεδρίαση στις 27/4 της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί μεταξύ των δύο γύρων των γαλλικών προεδρικών εκλογών και αναμένεται ότι η Le Pen θα περάσει στον δεύτερο γύρο, δεν μπορεί να αποκλειστεί να ληφθούν έκτακτα μέτρα.
Η κεντρική τράπεζα αναφέρει ότι επί του παρόντος αναμένει να διατηρήσει ποσοστά "προς το παρόν ή σε χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη περίοδο"
Από τους 47 οικονομολόγους που ερωτήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, μόλις οι 8 αναμένουν από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αλλάξει άμεσα η στρατηγική της ΕΚΤ.
Μόλις η ΕΚΤ ξεκινήσει να αναφέρεται στον ρόλο του QE και των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων, οι οικονομολόγοι προβλέπουν ταχύτερη δράση.
Περισσότερο από το 60% αναφέρει ότι η διαδικασία κατάργησης του QE θα ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο του 2017, ενώ το 93% αναμένεται να ξεκινήσει από το πρώτο τρίμηνο του 2018.
Η πλειοψηφία αναφέρει ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει μηνιαίες μειώσεις μία φορά τη φορά αντί να καθορίσει ένα πλήρες σχέδιο και η μέση εκτίμηση είναι ότι η διαδικασία θα διαρκέσει έξι μήνες.





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης