Τελευταία Νέα
Διεθνή

New York Times: Το ευρώ ξεπέρασε ακόμα μία δυσκολία, τις γαλλικές εκλογές - Ανακούφιση στους επενδυτές

New York Times: Το ευρώ ξεπέρασε ακόμα μία δυσκολία, τις γαλλικές εκλογές - Ανακούφιση στους επενδυτές
Σύμφωνα με τη New York Times, λίγοι πιστεύουν ότι η Le Pen θα μπορούσε να εφαρμόσει τις υποσχέσεις της.
Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ευρώ αναφέρεται η New York Times στον απόηχο του πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών.
Έχοντας αντιμετωπίσει το ελληνικό πρόβλημα αλλά και το πρόβλημα των ιταλικών τραπεζών, έχοντας υποστεί παγκόσμιο οικονομικό κλονισμό, χρόνια οικονομικής στασιμότητας σε περιφερειακό επίπεδο, το ευρώ ξεπέρασε ακόμα μια δοκιμασία: τις γαλλικές προεδρικές εκλογές.
Η Marine Le Pen, η επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου και μία από τους δύο υποψήφιους που πέρασε στον δεύτερο γύρο των εκλογών, έχει πολλές φορές χαρακτηρίσει το ευρώ ως μια κακόβουλη απειλή για την ευημερία.
Η ίδια έχει υποσχεθεί να μετατρέψει το γαλλικό χρέος σε εθνικό νόμισμα, γεγονός που θα μπορούσε να ξεκινήσει την πτώση του ευρώ.
Έχει δεσμευθεί να επαναδιαπραγματευθεί τη σχέση της Γαλλίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ έχει απειλήσει να βάλει ένα τέλος στο σχέδιο ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Ανακούφιση στους επενδυτές

Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών στη Γαλλία ανακούφισαν τους επενδυτές, μετά την καλή εμφάνιση του Emmanuel Macron.
Καθώς οι αγορές άμβλυναν τις προσδοκίες τους για μια νίκη της Le Pen, το ευρώ αυξήθηκε κατά 1,5% έναντι του δολαρίου.
Σύμφωνα με τη New York Times, λίγοι πιστεύουν ότι η Le Pen θα μπορούσε να εφαρμόσει τις υποσχέσεις της.
Ακόμα κι αν κερδίσει, το κόμμα της δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο γαλλικό κοινοβούλιο κατά τις βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο του 2017.

Τα ελαττώματα του ευρώ

Ωστόσο, οι ανησυχίες που έχουν διαρρεύσει μέσω των αγορών επικυρώνουν τα θεμελιώδη ελαττώματα που έχουν εκθέσει το ευρώ.
Πρόκειται για ένα νόμισμα που υιοθετήθηκε από 19 χώρες που λειτούργησαν χωρίς μια ενοποιημένη πολιτική οργάνωση.
Επίσης, έχει έρθει αντιμέτωπο με μια χρόνια έλλειψη εμπιστοσύνης στην ικανότητα του να ξεπεράσει το πλεόνασμα των απειλών για την ύπαρξη του.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι το ευρώ ήταν καταδικασμένο από την αρχή. Θεωρήθηκε περισσότερο ως μια ιδεαλιστική προσέγγιση για την ευρωπαϊκή συνεργασία παρά ως ένα λογικό σχέδιο για τη διαχείριση ενός νομίσματος.
Η υπόθεση ήταν ότι το κοινό νόμισμα θα ωθούσε την εξέλιξη της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής πολιτικής ολοκλήρωσης.
Ωστόσο, το ευρώ έχει εμπλακεί σε μετατραπεί σε μια σημαντική πηγή πολιτικών προβλημάτων σε ολόκληρη την ήπειρο.
Σε χώρες με δικά τους χρήματα, την περίοδο των οικονομικών προβλημάτων, οι κυβερνήσεις δαπανούν περισσότερα για να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να ωθήσουν την ανάπτυξη.
Τα νομίσματά τους υποτιμούνται με αποτέλεσμα τα αγαθά τους να είναι φθηνότερα στις παγκόσμιες αγορές κάτι που ενισχύει τις εξαγωγές.
Ωστόσο, οι χώρες της ευρωζώνης δεν μπορούν να επωφεληθούν πλήρως από αυτά τα οφέλη.
Το νόμισμα περιλαμβάνει κανόνες που περιορίζουν το μέγεθος των επιτρεπόμενων δημοσιονομικών ελλειμμάτων.
Έτσι σε περιόδους οικονομικών προβλημάτων, οι κυβερνήσεις που χρησιμοποιούν το ευρώ αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα τους μειώνοντας τις συντάξεις αλλά και άλλες δημόσιες δαπάνες.

To πρόβλημα της Γαλλίας

Τώρα, το τελευταίο κύμα ανησυχίας ξεκινάει από τη Γαλλία, ένα από τα μέλη του χαρτοφυλακίου του ευρώ και ένα βασικό συστατικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτό συμβαίνει σε ένα πλαίσιο αποσταθεροποιητικών γεγονότων που κάποτε φαίνονταν αδύνατα: η εκλογή του Donald Trump στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Brexit.
Αν και η Le Pen έχει μετριάσει τις θέσεις της τις τελευταίες εβδομάδες καθώς η εκλογή της έχει κερδίσει την αξιοπιστία της, η εχθρότητα της για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ είναι γνωστές...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης