Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην Αλβανία - Κυβέρνηση τεχνοκρατών ζητεί η αντιπολίτευση

tags :
Τεταμένη παραμένει  η κατάσταση στην Αλβανία  -  Κυβέρνηση τεχνοκρατών ζητεί η αντιπολίτευση
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με αποκλεισμούς δρόμων πραγματοποιήθηκαν επίσης και σε άλλες περιοχές στη βόρεια, κεντρική και νότια Αλβανία
Τεταμένη είναι η κατάσταση στην Αλβανία, καθώς κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις  της αντιπολίτευσης, ζητώντας τη συγκρότηση μίας υπηρεσιακής κυβέρνησης, που θα επιβλέψει τις γενικές εκλογές της 18ης Ιουνίου 2017.
Οι οπαδοί της αντιπολίτευσης σήμερα (24/4/2017) προχώρησαν σε αποκλεισμούς κεντρικών δρόμων, σε μία μεγάλη κλιμάκωση των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας, που εξελίσσονται από τον Φεβρουάριο του 2017.
Την ανάγκη εμπέδωσης μίας «ευρωπαϊκής κουλτούρας» στη χώρα τόνισε σε συγκέντρωση σε κεντρικό αυτοκινητόδρομο των Τιράνων ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Lulzim Basha.
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με αποκλεισμούς δρόμων πραγματοποιήθηκαν επίσης και σε άλλες περιοχές στη βόρεια, κεντρική και νότια Αλβανία.
Η αντιπολίτευση προτείνει τη συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης για τη διεξαγωγή εκλογών, επειδή θεωρεί, πως ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό τον Σοσιαλιστή πρωθυπουργό Edi Rama θα επιχειρήσει να αλλοιώσει το αποτέλεσμα και δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί το αδιάβλητο της διαδικασίας.
Η κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να προωθήσει τη μεταρρύθμιση στο χώρο της Δικαιοσύνης και να υλοποιήσει την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, απορρίπτει αυτή την κατηγορία.
Η αντιπολίτευση επίσης μποϊκοτάρει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, αναστέλλοντας τη θέσπιση νόμων περί της δικαστικής εξουσίας, τους οποίους η ΕΕ θεωρεί απαραίτητο ενταξιακό βήμα για την Αλβανία.
Στο τέλος της σημερινής διαμαρτυρίας, ο Basha  επανέλαβε το αίτημά του περί μίας κυβέρνησης τεχνοκρατών, που θα μπορούσε να προωθήσει μία διαδικασία κάθαρσης και διαφάνειας στη χώρα.  
«Αυτή είναι μια προειδοποίηση ότι η αποφασιστικότητα αυτού του λαϊκού κινήματος είναι αμετακίνητη στην απόφασή του να διεξαγάγει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές», σημείωσε ο Basha.
Η αστυνομία προειδοποίησε νωρίτερα ότι η διαμαρτυρία ήταν παράνομη, αλλά δεν προσπάθησε να διαλύσει το πλήθος.
Ο Rama από την πλευρά κατηγόρησε το Δημοκρατικό Κόμμα ότι έστησε οδοφράγματα επειδή «δεν θέλει να ανοίξει ο δρόμος προς την Ευρώπη με την απομάκρυνση διεφθαρμένων στελεχών από το δικαστικό σώμα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης