Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλικές εκλογές: Που πέτυχε τα καλύτερα ποσοστά της η Le Pen και σε ποιες περιοχές υστέρησε

tags :
Γαλλικές εκλογές: Που πέτυχε τα καλύτερα ποσοστά της η Le Pen και σε ποιες περιοχές υστέρησε
Ο χάρτης των αποτελεσμάτων αντανακλά πράγματι τη διαίρεση σε δύο Γαλλίες, την οποία περιγράφουν γεωγράφοι και κοινωνιολόγοι
Σε ποιες περιοχές της Γαλλίας πέτυχε τις καλύτερες επιδόσεις της η Marine Le Pen.
Η ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου που προκρίθηκε στον δεύτερο των γαλλικών προεδρικών εκλογών της 7ης Μαΐου 2017, σημείωσε τα καλύτερα ποσοστά της στις αγροτικές περιοχές και τις μικρές πόλεις, τις παραμελημένες της παγκοσμιοποίησης.        
 «Το μεγάλο διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι η άγρια παγκοσμιοποίηση που θέτει σε κίνδυνο τον πολιτισμό μας.
Είτε συνεχίζουμε στον δρόμο της πλήρους απορρύθμισης, είτε επιλέγετε τη Γαλλία», δήλωσε χθες το βράδυ (23/4/2017) η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, που προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με 21,53% των ψήφων (ψηφίσθηκε από περισσότερους από 7,6 εκατ. ψηφοφόρους).
Ο χάρτης των αποτελεσμάτων αντανακλά πράγματι τη διαίρεση σε δύο Γαλλίες, την οποία περιγράφουν γεωγράφοι και κοινωνιολόγοι: αυτή την μητροπόλεων, βιτρίνα της ευτυχούς παγκοσμιοποίησης, και αυτή των περιφερειακών ζωνών, των μικρών και μεσαίων πόλεων, των ζωνών της υπαίθρου που βρίσκονται μακριά από τις πιο δυναμικές συγκεντρώσεις θέσεων απασχόλησης, εγκαταλειμμένες από τις δημόσιες υπηρεσίες.
«Macron - Le Pen: οι δύο Γαλλίες» είναι σήμερα (24/4/2017) ο τίτλος της εφημερίδας Le Monde, σύμφωνα με την οποία «δύο χώρες έρχονται αντιμέτωπες, η ύπαιθρος που ψήφισε μαζικά υπέρ της  Marine Le Pen και οι πόλεις που ψήφισαν Macron».
Αυτές που συνέβαλαν σημαντικά στην επιτυχία της Le Pen είναι περιφέρειες που χαρακτηρίζονται από την αποβιομηχάνιση, την ανεργία και τον φόβο της υποβάθμισης: 31% στον Βορρά, 27,8% στην ανατολή -- εξίσου ή και περισσότερο στα νοτιοανατολικά, το παραδοσιακό προπύργιο του κόμματος (28%), που γοητεύεται περισσότερο από τον αντιμεταναστευτικό λόγο.
Τα ποσοστά της είναι πολύ μέτρια (5% στο Παρίσι, 8% στη Λιόν) στις μεγάλες μητροπόλεις εκτός από τη Μασσαλία (23%), ενώ ο Macron καταγράφει εκεί τις καλύτερες επιδόσεις του (34,8% στο Παρίσι, 30% στη Λιόν).
Στην ψήφο διαμαρτυρίας η αρχηγός του Εθνικού Μετώπου είχε εξάλλου τον ανταγωνισμό του Jean Luc Melenchon ο οποίος σημείωσε πολύ καλές επιδόσεις στα παρισινά προάστια και στο κέντρο της χώρας.
Το κόμμα ελπίζει πάντως να ανακτήσει στον δεύτερο γύρο τις ψήφους της «ανυπότακτης Γαλλίας» που «ήταν μια κραυγή οργής εναντίον του συστήματος», υποστηρίζοντας πως «μόνο η Le Pen ενσαρκώνει το αντισυστημικό».
Σήμερα 23/4/2017 η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου επέλεξε να αρχίσει την εκστρατεία της για τον δεύτερο γύρο εμφανιζόμενη ως «η υποψήφια του λαού» στον παραμελημένο Βορρά, πρώην προπύργιο της αριστεράς το οποίο έχει πληγεί από την αποβιομηχάνιση και από ανεργία διπλάσια από τον εθνικό μέσο όρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης