Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: H ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει σε στήριξη από τον Macron, εάν εκλεγεί πρόεδρος

tags :
Reuters:  H ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει σε στήριξη από τον Macron, εάν εκλεγεί πρόεδρος
«Υποστήριξα την ανάγκη για μια αλλαγή της στάσης απέναντι στην Ελλάδα»
Οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Ιταλίας προσβλέπουν σε νίκη του Emmanuel Macron στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών της 7ης Μαΐου 2017, προκειμένου να τις στηρίξει εντός της ΕΕ, όπως αναφέρει το Reuters.
Δεν είναι τυχαίο, πως ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Ιταλός ομόλογος του Paolo Gentiloni ήταν οι δύο πρώτοι, που έσπευσαν να συγχαρούν σήμερα (24/4/2017) τον ανεξάρτητο υποψήφιο για τη νίκη του στον  πρώτο γύρο των εκλογών (23/4/2017).
Ο πρώην υπουργός Οικονομίας θεωρείται  στη νότια Ευρώπη ως αντίπαλος της άκαμπτης λιτότητας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Emmanuel Macron είχαν μία φιλική συνομιλία, κατά την οποία ο ανεξάρτητος υποψήφιος υπενθύμισε τη στήριξη, που είχε παράσχει ως υπουργός Οικονομίας στην Αθήνα στις δύσκολες συνομιλίες για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη το 2015.
«Υποστήριξα την ανάγκη για μια αλλαγή της στάσης απέναντι στην Ελλάδα,» σημείωσε ο Macron ενώ ο Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση, πως θα μπορούσε με τον κεντρώο Γάλλο πολιτικό να συνεισφέρουν σε μία άλλη Ευρώπη, που υα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της γενιάς μας.»
Μία νίκη της Le Pen θα στερήσει από την Ελλάδα τον σημαντικότερο σύμμαχό της στην ΕΕ, τη Γαλλία και θα ωθήσει τη Γερμανία, τον μεγαλύτερο πιστωτή της Ένωσης στη διαιώνιση της λιτότητας., επισημαίνει το Reuters. 
Η Ελλάδα έχει χρέος ίσο με το 178% του ΑΕΠ της και επιδιώκει να συνάψει μία συμφωνία με τους δανειστές της για τη β’ αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος διάσωσης, προκειμένου να λάβει τις επόμενες ζωτικής σημασίας δόσεις του προγράμματος. 
Ο απερχόμενος Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande  συνέδραμε την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές το 2015, να υπογράψει το τρίτο μνημόνιο από το 2010π και να παραμείνει στην Ευρωζώνη.
Ωστόσο το τρέχον μνημόνιο λήγει το 2018  και η Ελλάδα χρειάζεται τη Γαλλία, ώστε να ασκηθούν πιέσεις στην ΕΕ και κυρίως στη Γερμανία για μία συμφωνία επί της ελάφρυνσης του χρέους.
Ο Τσίπρας υπολογίζει πολύ  σε αυτή τη βοήθεια ως τις επόμενες ελληνικές εκλογές το 2019.
«Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία είναι στρατηγικής σημασίας, με αμοιβαία συμφέροντα και κοινές απόψεις και ευελπιστώ, πως ο Macron θα συνεχίσει την πολιτική του , που ήταν υποστηρικτική της Ελλάδας, σημείωσε στο Reuters αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλoς.
Εξάλλου ανώτερος  Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος, που  βρίσκεται  κοντά στις συνομιλίες για το πρόγραμμα διάσωσης οι οποίες επαναλαμβάνονται από αύριο  25/4/2017, εξέφρασε την άποψη, πως η Αθήνα θα έχει τη    «συμπάθεια και την υποστήριξη» του Macron από το αξίωμα του Γάλλου προέδρου.
Οι αγορές στην Ελλάδα και την Ιταλία επίσης χαιρέτισαν την προοπτική μιας νίκης του Macron τον Μάιο 2017.
Οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών κρατικών ομολόγων  βρέθηκαν σε χαμηλό δυόμισι ετών ενώ υποχώρησα θεαματικά και τα ιταλικά ομόλογα παρά την υποβάθμιση αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ρώμης, την Παρασκευή  21/4/2017 από τον οίκο Fitch, αναφέρει το Reuters.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης