Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Στο στόχαστρο των αρχών αξιωματούχος από το Άμπου Ντάμπι, για αθέμιτη διαπραγμάτευση της UniCredit

tags :
Ιταλία: Στο στόχαστρο των αρχών αξιωματούχος από το Άμπου Ντάμπι, για αθέμιτη διαπραγμάτευση της UniCredit
Οι αρχές εξετάζουν αν ο κ. Qubaisi χρησιμοποίησε παράνομα εμπιστευτικές πληροφορίες για να εγκρίνει τη διαπραγμάτευση από την Falcon Private Bank στις μετοχές της UniCredit
Οι ιταλοί εισαγγελείς ερευνούν έναν πρώην αξιωματούχο του Ταμείου των κρατικών επενδυτών των Εμιράτων για ισχυρισμούς περί εμπιστευτικών συναλλαγών στις μετοχές της UniCredit το 2010, καθώς το περιστατικό από το σκάνδαλο 1MDB της Μαλαισίας εξαπλώνεται μέσω του επενδυτικού χαρτοφυλακίου του Αμπού Ντάμπι στο εξωτερικό.
Οι εισαγγελείς στο Μιλάνο έθεσαν υπό έρευνα τον Khadem al-Qubaisi, τον φυλακισμένο πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Διεθνούς Εταιρείας Επενδύσεων Πετρελαίου του Αμπού Ντάμπι (Ipic) "πριν από αρκετούς μήνες", δήλωσε ένα άτομο που ενημερώθηκε για την έρευνα.
Το γραφείο του Ιταλού εισαγγελέα επιβεβαίωσε την έρευνα και δήλωσε ότι "εργάζεται επί του παρόντος για τη συλλογή των τελικών στοιχείων" για την έρευνα. Ένας εκπρόσωπος του γραφείου αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.
Οι αρχές εξετάζουν αν ο κ. Qubaisi χρησιμοποίησε παράνομα εμπιστευτικές πληροφορίες για να εγκρίνει τη διαπραγμάτευση από την Falcon Private Bank στις μετοχές της UniCredit - για ένα φερόμενο κέρδος περίπου 21 εκατομμυρίων ευρώ - όταν το τμήμα Aabar της Ipic προετοιμαζόταν να αναλάβει το 5% στην μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας το 2010.
Η εικαζόμενη διαπραγμάτευση αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο της παγκόσμιας έρευνας για το σκάνδαλο 1MDB, το οποίο περιλαμβάνει μια φερόμενη πλοκή για να κλέψει δισεκατομμύρια δολάρια από το ταμείο επενδύσεων της Μαλαισίας.
Η Ipic, η οποία συγχωνεύθηκε τον Ιανουάριο με το Mubadala, άλλο κρατικό ταμείο του Αμπού Ντάμπι, αρνήθηκε να σχολιάσει.
Ο δικηγόρος του κ. Qubaisi και η UniCredit αρνήθηκαν επίσης να σχολιάσουν.
Οι εισαγγελείς στο Μιλάνο ζήτησαν επίσης πληροφορίες από την UniCredit.
Tο γραφείο του Ελβετικού Γενικού Εισαγγελέα δήλωσε ότι "έλαβε και εκτέλεσε αίτημα για αμοιβαία νομική συνδρομή από την Ιταλία στο πλαίσιο αυτό".
Η έρευνα σχετικά με την εμπιστευτική διαπραγμάτευση των μετοχών της UniCredit είναι η τελευταία σε μια σειρά αντιπαραθέσεων που αφορούν τον κ. Qubaisi, πρώην στενό συνεργάτη του Sheikh Mansour bin Zayed Al Nahyan, ιδιοκτήτη του ποδοσφαιρικού συλλόγου Μάντσεστερ Σίτι.
Βρίσκεται στη φυλακή στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ενώ οι αρχές του Αμπού Ντάμπι διερευνούν την υποτιθέμενη εμπλοκή του στο σκάνδαλο 1MDB.
Το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης δήλωσε ότι έλαβε 473 εκατομμύρια δολάρια χρημάτων στο πλαίσιο συνομωσίας για την κατάχρηση 1,37 δισεκατομμυρίων δολαρίων από δύο εγγυημένα ομόλογα της Ipic που εκδόθηκαν από την 1MDB το 2012, αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης