Τελευταία Νέα
Διεθνή

Independent: Δύσκολη και κοστοβόρα η αποχώρηση εταιρειών μετά το Brexit

tags :
Independent: Δύσκολη και κοστοβόρα η αποχώρηση εταιρειών μετά το Brexit
Σύμφωνα με έρευνα της Colliers International, που δημοσιεύει η εφημερίδα Independent, δεν υπάρχουν πολλές πόλεις στην Ε.Ε. που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν αυξημένη μετανάστευση θέσεων εργασίας χωρίς αύξηση κόστους εργασίας
Η θέση του Λονδίνου, η υποδομή και η συνεχώς αυξανόμενη ροή ειδικευμένων αποφοίτων  πανεπιστημίων στην πόλη, συνηγορούν στο γεγονός ότι για πολλές επιχειρήσεις θα είναι απλά «πολύ μη πρακτικό» να μετακινηθούν μετά το Brexit, σύμφωνα με έρευνα της Colliers International,  μίας από τις μεγαλύτερες κτηματομεσιτικές εταιρείες εμπορικών ακινήτων στον κόσμο, αναφέρει η εφημερίδα Independent.
Η Colliers International, η οποία δραστηριοποιείται σε 68 χώρες, συνέταξε μια έκθεση στην οποία αξιολόγησε 20 μεγάλες πόλεις βάση ταλέντου, τοποθεσίας και κόστους και εξέτασε το μέγεθος και τον προσανατολισμό της οικονομικής δραστηριότητας και του εργατικού δυναμικού σε κάθε πόλη, το κόστος και την οικονομική προσιτότητα της πόλης ως τόπου για να ζήσει και να εργαστεί κανείς, τους κινδύνους της χώρας σε σχέση με την αγορά, καθώς και και τους κινδύνους και τις προκλήσεις που θέτει η εργατική νομοθεσία.
Με βάση αυτές τις μετρήσεις, το Λονδίνο και το Παρίσι σημείωσαν την υψηλότερη βαθμολογία, ενώ ακολουθούν το Μάντσεστερ και η Στοκχόλμη.
Όπως αναφέρεται στην έρευνα ήδη κάποια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αρχίζουν να σχεδιάζουν να μεταφέρουν μέρος των δραστηριοτήτων τους εκτός χώρας.
Εταιρείες όπως η Goldman Sachs είχαν ήδη καταρτίσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για μετακίνηση πριν ακόμη ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, αλλά είναι πιθανόν η μετακίνηση θέσεων εργασίας να είναι πιο περιορισμένη απ’ ότι πολλοί προβλέπουν.
Επιπλέον υπογραμμίζεται ότι η αρχική εξοικονόμηση κόστους ακίνητης περιουσίας που θα υπάρξει, θα  αντισταθμιστεί από το γεγονός ότι καμία πόλη στην Ευρώπη δεν έχει την δυνατότητα να απορροφήσει μαζική μετανάστευση θέσεων εργασίας από το Λονδίνο σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Οι αρχικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πιθανή ανακατανομή έως και 100.000 θέσεων εργασίας, κάτι που αν ισχύσει προϋποθέτει ανακατανομή σε πολλές διαφορετικές πόλεις και συνακόλουθα αύξηση του κόστους εργασίας.
Προς το παρόν όμως ο αριθμός των θέσεων που αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι θα μετακινηθούν δεν ξεπερνά το 10% της συγκεκριμένης εκτίμησης.
Νωρίτερα αυτό το μήνα πάντως, ο όμιλος Lloyds Banking Group επέλεξε το Βερολίνο ως ευρωπαϊκό κόμβο του μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.
Η έκθεση Colliers όμως στην προκειμένη περίπτωση, υποδεικνύει την υπερβολική εξάρτηση του Βερολίνου από τον δημόσιο τομέα ως βασικό μειονέκτημα, παρά τη θετική ανάπτυξη των επιχειρήσεων τεχνολογίας, μέσων ενημέρωσης και τηλεπικοινωνιών στην πόλη.
Τέλος η Lloyd's του Λονδίνου επιβεβαίωσε ότι θα συστήσει ασφαλιστική εταιρεία στις Βρυξέλλες, για να εξασφαλίσει μια ευρωπαϊκή βάση μετά το Brexit.
Ωστόσο, στις εκθέσεις της Colliers το Βέλγιο έχει τη χαμηλότερη βαθμολογία από όλες τις χώρες όσον αφορά τη νομοθεσία για την αγορά εργασίας, κατακτώντας την 18η θέση στη συνολική κατάταξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης