Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Η συνεδρίαση της ΕΚΤ (27/4) έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τις αγορές

tags :
Bloomberg: Η συνεδρίαση της ΕΚΤ (27/4) έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τις αγορές
Παρά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την οικονομία της ευρωζώνης, οι καθοδικοί κίνδυνοι παραμένουν
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ την προσεχή Πέμπτη (27/4/2017) καθώς παρά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την οικνομία της ευρωζώνης που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, οι καθοδικοί κίνδυνοι (όπως ο αυξανόμενος λαϊκισμός, οι γεωπολιτικές εντάσεις και η αβεβαιότητα σχετικά με τη βιωσιμότητα της οικονομικής ανάκαμψης) για την οικονομία παραμένουν.
Σύμφωνα με το Bloomberg, για να διασφαλιστεί απέναντι σε αυτούς του κινδύνους, η ΕΚΤ (την προσεχή Πέμπτη αναμένεται η συνεδρίαση του ΔΣ) έχει την επιλογή να αυξήσει τις αγορές assets.
Ωστόσο, για να συμβεί αυτό, οι οικονομικές προοπτικές πρέπει να γίνουν λιγότερο ευνοϊκές και οι οικονομικές συνθήκες θα πρέπει να είναι μη συμβατές με την επίτευξη βιώσιμου πληθωρισμού.
Μετά υπάρχει το ζήτημα της αξιοπιστίας.
Αν η ΕΚΤ επρόκειτο να αυξήσει τις αγορές, θα μπορούσε να στείλει το μήνυμα ότι οι οικονομικές προοπτικές επιδεινώνονται.
Αν όμως η ΕΚΤ διατηρήσει το ίδιο καθεστώς, κινδυνεύει να έρθει αντιμέτωπη με ένα απρόσμενο σοκ γρήγορης σύσφιξης των οικονομικών συνθηκών.
Όταν πολιτικά γεγονότα, όπως οι εκλογές στη Γαλλια και τη Γερμανία, επηρεάζουν την οικονομία, η ΕΚΤ μπορεί να επιλέξει να διακόψει οποιαδήποτε ενέργεια έως ότου δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα, αλλά μέχρι τότε μπορεί να είναι πολύ αργά.

Οι εναλλακτικές της ΕΚΤ

Σύμφωνα με το Bloomberg, όμως, η ΕΚΤ έχει κι άλλες επιλογές εκτός από τις αγορές περιουσιακών στοιχείων.
Η υπάρχει η μελλοντική καθοδήγηση, το πρόγραμμα οριστικών νομισματικών συναλλαγών, οι μακροπρόθεσμες πράξεις αναχρηματοδότησης και η παροχή βοήθειας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Αυτό το οπλοστάσιο θα πρέπει να είναι αρκετό για να αποτρέψει μια οικονομική καταστροφή.
Ωστόσο, οι αγορές προετοιμάζονται για την αρνητική έκβαση των γαλλικών εκλογών, την υψηλότερη αστάθεια των νομισμάτων και το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του γαλλικού κρατικού χρέος σε περίπτωση που νικήσει η Marine Le Pen.
Το αποτέλεσμα από του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών υποδηλώνει ότι οι γαλλικές δημοσκοπήσεις είναι πιο αξιόπιστες από όσες έγιναν σχετικά με το βρετανικό δημοψήφισμα αλλά και τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.
Στο πλαίσιο αυτό θεωρείται δεδομένο ότι ο Emmanuel Macron θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας.

Επιφυλακτικές οι αγορές

Παρ' όλα αυτά, όμως, οι αγορές παραμένουν επιφυλακτικές, όχι μόνο λόγω της πιθανότητας να κερδίσει η Le Pen αλλά και για το πως μπορεί να αντιδράσει η ΕΚΤ.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα οικονομικά στοιχεία παραμένουν ισχυρά και πρέπει να οδηγήσουν σε αυστηρότερη πολιτική της ΕΚΤ.
Η αποφυγή κινδύνων, από την άλλη πλευρά, παραμένει υψηλή, όπως προκύπτει από τις ανατροπές των συναλλαγματικών κινδύνων και τις αρνητικές αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης