Τελευταία Νέα
Διεθνή

Institut Montaigne: Μονόδρομος για τη Γαλλία ένας μεγάλος κυβερνητικός συνασπισμός

tags :
Institut Montaigne: Μονόδρομος για τη Γαλλία ένας μεγάλος κυβερνητικός συνασπισμός
Ο Macron, που όπως όλα δείχνουν θα είναι ο πρόεδρος της Γαλλίας, θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια σειρά προκλήσεων
Στο συμπέρασμα ότι η συγκρότηση μιας κυβέρνησης-συνασπισμού είναι μονόδρομος για τη Γαλλία, πόσο μάλλον στην περίπτωση που -όπως όλα δείχνουν- ο Emmanuel Macron εκλεγεί ο επόμενος πρόεδρος, καταλήγει ο Dominique Moisi, ανώτερος σύμβουλος στο Institut Montaigne στο Παρίσι.
Όπως αναφέρει σε άρθρο του στο project-syndicate.org σε περίπτωση που ο Macron εκλεγεί για την προεδρία της Γαλλίας, θα αντιμετωπίσει μια εντελώς νέα σειρά προκλήσεων, ξεκινώντας από τις βουλευτικές εκλογές που προγραμματίζονται για τον Ιούνιο του 2017 (σσ. στις 7 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί ο δεύτερος γύρος των γαλλικών προεδρικών εκλογών).
Πλέον το ερώτημα που τίθεται είναι: εάν ο Macron θα καταφέρει να πετύχει την απαιτούμενη πλειοψηφία ή εάν θα αναγκαστεί σε μια κυβέρνηση συνασπισμού;
Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, στο ημι-προεδρικό σύστημα της Γαλλίας, η συμβίωση σημαίνει ότι το εκτελεστικό τμήμα μπορεί να παραλύσει εάν ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός εκπροσωπούν διαφορετικές πολιτικές ομάδες.
Αλλά ο Macron θέλει να αποδείξει ότι μπορεί να εφαρμόσει το μοντέλο πλειοψηφίας-συνασπισμού, με μια «συμμαχία προνομιούχων», που περιλαμβάνει διαφορετικές αλλά συμβατές πολιτικές ευαισθησίες, επιδιώκοντας έναν κοινό στόχο.
«Κατά τη γνώμη μου, η Γαλλία είναι ώριμη για μια κυβέρνηση συνασπισμού που μπορεί να ξεπεράσει τις όλο και πιο αναχρονιστικές αριστερές-δεξιές πολιτικές γραμμές» σχολιάζει ο Moisi.
Το πραγματικό πολιτικό χάσμα στη Γαλλία, όπως και σε μεγάλο μέρος της Δύσης, είναι τώρα μεταξύ εκείνων που υπερασπίζονται την παγκοσμιοποίηση και εκείνων που ευνοούν την επιστροφή στην εθνική απομόνωση.
Έτσι, ο Macron θα πρέπει να αναγνωρίσει τις πολιτιστικές ρίζες των παραδοσιακών αριστερών διαιρέσεων, ενώ παράλληλα να αντιμετωπίσει τον βαθύτατο, επαναστατικό θυμό που υπάρχει τώρα στη Γαλλία.
Παρά την ισχυρή εμφάνιση της Macron στον πρώτο γύρο, περίπου το 40% του γαλλικού εκλογικού σώματος ψήφισε υπέρ των Le Pen και Mélenchon.
Είναι εμφανές, δηλ. ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων στα υπάρχοντα θεσμικά όργανα.
Επίσης, τα ηττημένα κόμματα θα μπουν στον πειρασμό να βγουν στους δρόμους και να μπλοκάρουν τις προσπάθειες μεταρρύθμισης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης